Фрида Кало е талантлива мексиканска художничка, позната в света на изкуството със своите автопортрети. Животът на Кало е осеян с трагедии и болка – на 6 години прекарва полиомиелит, в резултат на което десният й крак остава по-къс и слаб от левия, при автобусна катастрофа чупи гръбначния си стълб, тазобедренната й става е раздробена. Прекарва дълго време обездвижена в леглото, като именно в този период започва да рисува.

Определят изкуството й като фолк арт, феминистично, сюрреализъм, но самата тя го описва по следния начин: "Аз рисувам своята действителност. Единственото нещо, което знам, е, че рисувам, защото имам нужда, и рисувам каквото се появи в главата ми, без да се съобразявам с нищо.”

Снимка: anothermag.com/форограф: Nickolas Muray


Фрида има много домашни любимци – няколко маймуни, кучета, качулати папагали, папагали ара, сърничка и дори орел. Кало често рисува себе си, заобиколена от животни. На фона на драмите и болката в живота й, животните на Фрида са константа - те я успокояват и й дават сигурност.

Пабло Пикасо е може би най-влиятелният художник на 20 век. Роден е в Испания през 1881 година. Цялото му име е Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиниано де ла Сантисима Тринидад. Той е художник, скулптор, автор на гравюри и сценограф. Един от родоначалниците на кубизма и на други стилове в изкуството. Създава над 500 000 произведения на изкуството през живота си – включително 12 000 скици, хиляди щампи, 2880 керамични фигури, 1885 картини, над 1000 скулптури и множество килими и гоблени.

Снимка: lemonys.net.au



През 1957 Пикасо се сдобива с дакела, който първоначално е принадлежал на фотограф Дейвид Дъглас Дънкан. Но любовта между Пикасо и кучето е от пръв поглед. То е единственото същество, на което художникът позволява да ходи навсякъде, включително и в студиото му, където никой друг освен художника не е влизал никога. Дакелът се появява в 54 от произведения на Пикасо. Двамата са заедно в продължение на шестнадесет години и умират в рамките на един месец един от друг.

Най-известният сюрреалист Салвадор Дали е роден в Испания през 1904 г. Повлиян от ренесансовите майстори, но използва техни прийоми, за да пресъздаде на платното странни и хаотични сцени. Освен художник, Дали е и скулптор. и фотограф, и много обича да си сътрудничи с други артисти.

Снимка: en.wikipedia.org

Животът на Дали е ексцентричен. Той има два оцелота (хищник от семейство котки) – Бабу и Буба. На неговите пътувания винаги го придружава поне един от тях.


Според един слух Дали посетих Художествената галерия в Париж с оцелота си Бабу. Собственикът на галерията се приближил до Дали, крещейки му "Проклета котка направи беля върху моите безценни гравюри от 17-ти век!" Дали спокойно отговорил, че това може само да увеличи цената им. %