През лятото детският организъм е особено податлив към стомашните неразположения. Ето защо е необходимо да знаем кои са храните, които трябва да увеличим през този сезон и не само.

Редовната им консумация ще засили имунитета и ще предпази малчуганите от чревни инфекции и редица други бактериални и вирусни заболявания:

Киселото мляко

Освен че убива и потиска бактериалното развитие и предпазва от диарии, киселото мляко стимулира производството на антитела и предпазва от простудни заболявания. Според последни изследвани редовната му консумация на кисело мляко с Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus повишава активността на т.нар. клетки-убийци, които унищожават туморните клетки.

Чесънът

Чесънът е перфектният естествен антибиотик! Той е отличен унищожител на бактериите и вирусите, които предизвикват простудните заболявания и чревните инфекции. Чесънът съдържа веществото алиин, което има свойството да размеква секретите.

Лукът

Лукът може да се похвали с не по-малко мощните си от тези на чесъна противовъзпалителни качества. Враг на грипа и други простудни заболявания. Затова не лишавайте детския организъм от неговото здравословно влияние. Включването на лук към храната на мъничето, както и на чесън, още в края на първата годинка, ще повиши имунитета и устойчивостта на малкото дете към инфекции от различен характер.

 

Оранжево-жълтите и зелените зеленчуци и плодове

Те са особено богати на витамин С, каротин и други важни за развитието на детския организъм хранителни вещества. Към оранжево-жълтите влизат: ябълките и бананите, кайсиите и прасковите, цитрусовите плодове, чушките и морковите и т.н. Към зелените влизат всички зелени и зеленолистни зеленчуци като спанак, лапад, коприва, магданоз броколи, тиквички и т.н.

 

Храните, богати на цинк

От изключително значение за пълноценното и благотворно развитие на детския организъм са и храните, богати на цинк. Това са: рибата и рибеното масло, черния дроб, черното птиче месо, тиквеното семе и др. Цинкът е изключителен имуностимулант. Той има ключова роля в механизмите на имунната защита и помага в борбата с инфекциите и острите вирусни заболявания, като грипа и настинките.