На бас, че си мислите – този малък сладък бъбривец сега за Хелоуин ще ни разправя! Ммм не, не познахте. Но виж, за тиквата – да! Тя е нещо друго... Нея просто няма как да я подмина...

Още повече, че наскоро подочух нещо любопитно и... поразително!

Освен да се превръща в чудна златна каляска, тиквата може да достигне и до умопомрачителни величини. Най-голямата тиква в света и на всички времена е отгледана в далечната 1990 година в САЩ и тежала... 782, 4 кг. Представяте ли си?! Сигурно трябва да е била с размерите почти колкото на една голяма просторна стая! Ето това ме вдъхнови да изразя пред вас възхитата и любовта си към този красив и великолепен приказен плод. Знайно е, че съм захранен с тази оранжева благинка и може би заради това имам особена слабост към нея – Тиквата.

Плод ли е или зеленчук

– въпросът е спорен, но на него няма да се спирам, защото препирнята не е от вчера, продължава и до днес. Даже и в родината й Мексико някои кулинари я приемат за зеленчук. Моето мнение обаче е непреклонно. Невероятният главозамайващ аромат и меката кадифена сладост не могат да бъдат качества на друго, освен на божествен плод!

Когато бях едва на 6 месеца,

имах щастието, както споменах по-горе, за първи път да се докосна до Нейно Блаженство. И до ден днешен, от висотата и опита на 20-месечен дегустатор на неизброими блюда и вкусотии, очарованието от нежността и кротката магия на този необикновен плод не ме е напуснало.

Работата е там, че и формата, и цветът, и ароматът, и най-вече вкусът, са наистина неповторими!

Трябва да се съгласите, че обликът и очертанията й са най-разнообразни, но често напомнят тези на цигулка или на мъничка вълшебна планета. Цветът й е като изгревът над морето на 1 юли...! Ароматът й го долавя дори душата ти. А вкусът й... той може да бъде сравнен единствено с този на елексира на боговете! И подобно на него притежава и качества, които даряват живителна енергия, бодрост, сила, свежест и красота, пази здравето и връща усмивката на лицето.

Освен на боговете,

екстрите и вълшебствата на тиквата се дължат и на богатото съдържание на: витамин С (безценен защитник на бебчовците от вируси, зарази и настинки), витамин А, В комплекс, Е, К, плюс уникалният витамин Т (предпазващ от анемии). Плодовата захар и купищата хранителни вещества са допълнителните бонуси, които оформят съвършения облик на този приказно сладък природен шедьовър.

Е, засега толкоз от мен. Следващия път ще ви почерпя с оригинална рецепта от неподражаемата ми кулинарна съкровищница, пълна с вкуснотийки-чудесийки за любители на тиквата.

 

Непоклатим ценител на изгревите и тиквите, Ваш Мишо :)