Сигурно повечето от вас изпитват истинско отвращение само при споменаването на думата паяк. Спомнете си колко пъти сте викали половинката си или по-големия си брат, за да ви спасява от ужасното чудовище, което дебне от ъглите на спретнатия ви дом. Представете си това създание с размер на човешка длан.

Побиват ли ви тръпки? А не би трябвало. Тарантулата е страховито създание – факт. Но външният вид не определя какво се крие зад тази, на пръв поглед, причудлива фасада. Ако се опитате да опознаете и дадете шанс на страшилището на осем крака, което превръщаше сънищата ви в кошмари, да ви покаже истинската си същност, ще останете изненадани.


Запознайте се с…


Тарантулата. Тя е от семейство Theraphosidae, което включва над 800 вида паяци. Тялото им е покрито с малки косъмчета, а украсата им е от кобалтово синя до сива или тъмнокафява, а понякога и черна. Тялото им не достига повече от 10 см, но заедно с крачетата могат да достигнат цели 23. Мъжките обикновено са по-малки от женските. И сега чуйте и най-невероятното - те могат да доживеят, представете си само, до заветните 40 години. Другото любопитно е, че паяците имат нокти, подобни на тези на котките, и също като тях могат да ги вадят и прибират. Имат си и отровни зъби, косъмчета и паяжинни брадавици, с които плетат паяжините си. Хранят се с безгръбначни и дребни насекоми — скакалци, бръмбари, други паяци, щурци, хлебарки, ларви на бръмбари, червеи и др.


Как се отглежда?

Осмокракият любимец не се нуждае от голямо пространство – един обикновен малък терариум върши чудесна работа. Е, няма да се разсърди и ако му предоставите по-голям. Терариумът трябва да има на дъното речен пясък, който да поддържа влажността, над него се слага микс от почва и вермикулит (минерална слюда, която подобрява структурата на почвата) и накрая се покрива с пръст. В така направената къщурка паячко се нуждае и от още нещо... от вода. Тя се поставя с плосък и продълговат съд, който да е удобен за пиене.
Тарантулите не обичат светлината и са нощни животни. Можете да храните животинчето с щурци, скакалци, хлебарки, малки паячета и др.

Внимание!

Ако решите да си вземете този нестандартен космат приятел вкъщи, имайте предвид, че е опасен за други домашни животни като котки, кучета, зайци и т.н. В този случай е желателно да не го вадите и пускате от терариума. Хубавото е, че за вас няма опасност, освен ако не сте алергични.

Защо да си вземем тарантула?

Повечето от нас изпитват ужасен страх от това мистериозно създание. То обаче е съвсем безобидно, стига да се полагат нужните грижи. Ще видите, че след време, освен че ще свикнете с него, дори бихте го заобичали. Това ще ви даде нов поглед и ще ви доближи до природата толкова, че да я опознаете истински.

Паяци, змии, гущери – това не са страшилища от филм на ужасите, а просто живи същества. Опитайте да опознаете някое от тях, а защо не тарантула?