Силно се надявам, че асоциацията, която извиква думата тийнейджър за малко хора означава пъпчив човек с инфантилно (поради малкия брой години) поведение, който продължава да държи в графа Истина твърдението, че морето му е до колене. Защото макар много хора да се възмущават от тийновете, които пушат и пият бира във входа на блока му (в това число и аз, но, моля, разберете ме), макар да мислят, че тълпите ученици, които се прибират от училище са невъобразимо шумни, понякога крайно агресивни, често нервни и избухливи… всъщност това е една особено креативна възраст, в която изобщо не съществуват ограничителни знаци. Нито за въображението, нито за смелите мечти, нито за проявата на лош/добър вкус.

За да ви докажем, че това наистина е така, ще ви представим няколко блога, водени от тийнейджъри, които са станали популярни по цял свят. Всеки ден те събират хиляди читатели.

Tavi Williams – моден блогър
Блог Style Rookie (tavi-thenewgirlintown.blogspot.com)
Мода, творчество – това е, което може да получите от личното интернет пространство на 15-годишното момиче от Чикаго. Блогът й е микс от добър вкус, висок стил, плюс състрадание към жертвите на геноцид в Дарфур (регион в Западен Судан).

Какво казва тя сама за себе си
Аз не се чувствам като част от индустрията, или поне не съвсем. Присъствах на фотосесия, където някои от хората не можеха да повярва, че някой на моята възраст може да има такова място. Но аз просто си седя у дома и пиша разни неща – интересно ми е и се забавлявам. Блогът е моето богатство, но не като пари, а като възможности да се срещам с хора, да откривам книги, филми, музика и други неща, които иначе сигурно никога не бих открила.

Kristin Prim, шопинг гуру
Блог Kristin Prim (kristinprim.com)
Кристин често снима самата себе си и слага фотографиите си на блога. Почти всеки неин пост е свързан с нейните покупки. В този смисъл девойката хич не се ограничава откъм харчене. Често редакторите на списания обикалят из страниците на нейния блог, просто за да видят в каква посока вървят нещата и какво се предлага по магазините. За изборите на Кристин са писали във френския Glamour, Teen Vogue и италианското издание на Elle.

Какво казва тя сама за себе си
Започнах да блогвам на 12 години. На 14 имах свой собствен магазин. Обичам да пиша постове за моя собствен стил, за обиколките по магазините, за вдъхновението да комбинирам различни дрехи в един тоалет. Получавам много имейли всеки ден от читатели. Имам и много коментари. Но никога не успявам да ги прочета всичките - просто нямам време за това.



Julie Zeilinger, млада феминистка
Blog The F Bomb (thefbomb.org)
16-годишна, гневна, гръндж , от Охайо. Блогът й е споменаван в сайта Jezebel – един от най-посещаваните феминистки блогове в САЩ.

Какво казва тя сама за себе си
Започнах да блогвам, защото повечето феминистки блогове, които четях, пренебрегваха гледната точка на тийнейджъра. Това определено ме ядосваше. Пиша за неща като правосъдието, секса, тялото и сексизма в медиите - неща, които са интересни на моето поколение и трябва да бъдат обсъдени.

Имам доста читатели и това кара други хора да гледат на моя блог като на възможно място за реклама. Но аз не искам това. Прекарвам по няколко часа всеки ден, за да пиша в блога, да модерирам коментари, да споделям в социални мрежи, да чета предложения от други хора. Трудно е, защото по принцип съм студентка редовно обучение, но наистина обичам блога си.



Nick Normile, кулинарен блогър
Blog Foodie at Fifteen – Now 16 (foodieatfifteen.blogspot.com)
Ник е на 16 години, от Филаделфия, и е обсебен от идеята да стане майстор готвач. Затова прекарва голяма част от времето си, приготвяйки нови рецепти и тествайки различна храна. Най-големите му постижения са вдигнатите одобрително нагоре палци от известния кулинарен писател Майкъл Рулман.

Какво казва той сам за себе си
Много съм сериозен съм по отношение на готвенето. Вдъхнових се 18 месеца преди да стартирам блога си, след като посетих най-добрия ресторант във Филаделфия La Croix и помолих за уроци по готварство. Те бяха доста изненадани, че някой толкова млад идва сам. Предложиха ми да ходя при тях през уикендите, за да уча разни неща. Първите последователи на моя блог дойдоха, след като написах за едно мое пътуване до Ню Йорк, където хапнах във френския ресторант Per Se. Написаното получи голямо отразяване в различни списания, а за блога ми беше писано и беше линкван в много големи сайтове. От реклами в google месечно печеля по около 300 долара. Не правя това заради някаква печалба, но това което получавам, ми помага да продължавам да пиша интересни неща.



Charlie Lyne, филмов критик
Blog Ultra Culture (ultraculture.co.uk)
Самоопределил го като „най-добрият филмов блог в САЩ”, 18-годишният Чарли запълва своето интернет пространство с филмови трейлъри, клюки и информация за най-новите филми. Стилът му е разговорен. Блогът му се разпознава като един от сериозните в областта на филмовата критика и е предпочитан за съвети от любителите на киното.

Какво казва той сам за себе си
В началото пишех за музика, филми и лайфстайл. Но когато влязох по-надълбоко в материята, се концентрирах основно върху филмите, защото това е, което наистина ме интересува. Дълго време почти никой не ме четеше, докато в един момент не ме забелязаха от национален всекидневник. Поработих малко по дизайна, оптимизирах сайта си и сега имам много посещения.
Не съм споменавал на колко години съм, защото не смятам, че това е важно. Знам, че има някои хора, които не приемат мнението на тийнейджърите, защото го смятат за смешно и маловажно. Но се надявам останалата част да съдят за мен по работата ми и това, което пиша.



Matt Benson, спорт
Блог Better Never Than Late (BNTL) (betterneverthanlate.blogspot.com)
Някои определят 20-годишния Мат Бенсън като най-добрият млад блогър в Лондон. С фотографските си миксове, клипове и ревюта, той си спечелва като рекламодатели големи компании като Uniqlo и Size.

Какво казва той сам за себе си
Стартирах сайта преди 3 години, като място за среща с приятели, на което да пишем за нещата, които ни интересуват. Сега имаме по около 60 000 уникални посещения всеки месец. Стремим се да сме обективни. Все пак ние си оставаме банда хлапета, които просто се забавляват.