Сватбеното тържество е едно от най-вълнуващите събития в живота на всеки човек. Подготовката за него обаче не рядко е съпроводена от много тревоги, притеснения и, често пъти, спорове. Има деликатни ситуации, с които трябва да се съобразяваме и към които да подхождаме разумно.

 

#Ако единият родител е починал, разведен и/или повторно сключил брак

Да си представим ситуация, в която майката на младоженката е починала, бащата се е оженил повторно, но булката държи да отдаде почит както на доведената, така и на своята биологична починала майка. Как трябва да изглежда в такъв случай сватбената покана?

Начините да почитем своя починал родител, по време на сватбеното тържество, могат да бъдат най-различни – любима песен, демонстрация на фотографии на голям екран, специално благодарствено слово, включване на името му в сватбената покана. Традиционно една такава покана съдържа имената на младоженците и техните родители. Името на всеки родител, независимо дали е жив или не, според сватбения етикет, е редно да бъде споменато в поканата. Ето пример как може да подходите без това да породи погрешно впечатление, че той ще бъде реално и наистина на събитието.

Алиса Георгиева,
дъщеря на г-жа и г-н Виола и Иван Георгиеви,
а вече и на Венеса Георгиева,
и
Стефан Димитров,
син на г-жа и г-н Ана и Тодор Димитрови,
с безкрайна гордост, признателност и благодарност, сме щастливи да поканим своите обични родители на нашето сватбено тържество...

#Ако родителите и на двамата младоженци са разведени>>

#Ако родителите и на двамата младоженци са разведени

Да си представим ситуация, в която някой от двамата родители може да се почувства наранен, особено ако бившия партньор на единия родител много държи да отиде на свабата с новата си половинка. В такъв случай е добре да поемете контрола в свои ръце, като помолите родителите си да проявят разбиране един друг и да се съобразят с чувствата и на другия. Ако например баща ви е разведен и иска да дойде с новата си жена, а майки ви би се почувствала наранена от това, просто поговорете с баща си и му обяснете как би се чувствала майка ви в този момент. Срещнете се и с майка си, говоретe с нея. Споделете й колко много държите на добрите и приятелски отношения между нея и баща ви. С достатъчно гъвкавост, родителите ви сами ще вземат правилното решение. 

В случаите, когато родителите на булката и/или младоженеца са разведени и са създали нови семейства, всички тези двойки родители трябва да бъдат отбелязани по съответния начин върху поканите. Редно е да бъдат поканени както биологичните родители, така и доведените. Въпрос на лични отношения е дали впоследствие ще дойдат всички. За да се запази дискретност, в случая е добре фамилиите на родителите да не бъдат упоменати. Ето как трябва да изглежда една такава покана:

Алиса Георгиева,
дъщеря на и Виола и Иван,
а вече и на Венеса,
и
Стефан Димитров,
син на и Ана и Тодор,
а вече и на Елена,
с безкрайна гордост, признателност и благодарност, сме щастливи да поканим всички свои обични родители на нашето сватбено тържество...