Замърсяването, прекалено много (и паркирали) автомобили, сгради – рушащи се, недовършени и некрасиви, полицията, дискриминация при децата от ромски произход – това посочват като основни проблеми на столицата най-малките й жители в допитване, организирано от Национална мрежа за децата. Изследването цели да разбере как малчуганите от различни възрасти, социален статус и краища на града се чувстват и преживяват градската среда, какви са ограниченията им, какво харесват и не харесват, какво разпознават като необходимост по отношение на средата, как си представят града си в бъдеще и т.н. Проучването е организирано по инициатива на Визия за София и в него участват над 70 деца и близо 20 детски специалисти, които обобщават и анализират споделеното от децата.

Снимка: istockphoto.com



Резултатите в изследването показват, че при по-малките деца и при тези от кварталите извън централните части на града може да се говори за подчертано общностен живот. Прекарвайки огромна част от времето си в квартала, където живеят и учат, децата изграждат трайни връзки, а понякога това важи и за родители им.

Времето за социализация и отдих и свободното време доминират разказите на и за всички деца. Най-силно е привличането им към зелените и открити свободни пространства – градинки и паркове, а най-характерни за София за тях са местата за отдих и култура – паркове, градинки, пързалки, място за колелета, храм-паметника Александър Невски („Златната църква“); Народния театър. Колкото до липсите и проблемите на техните квартали и райони, и сред масовата група деца, и сред тези от ромски произход, има единодушие по два основни пункта – недостатъчно зелени пространства за отдих и прекалено замърсяване на улиците и въздуха.

Отчетливо се появява като „притегателен център“ молът – „там винаги има няколко деца от детската градина“. „Разхождат се, майките пазаруват, децата си играят в някакви местенца или и те се разхождат.“ Често молът фигурира и при децата от ромски произход. По отношение на мобилността във физическото пространство децата преживяват града си в по-значим мащаб от този на отделния квартал. Ето защо затрудненията в придвижването им зависят не толкова от възрастта, колкото от социалните различия помежду им.

Снимка: Визия за София



В отговорите се набелязват и четири основни области за развитие на София:

     - повече възможности за прекарване на свободното време, социализация и достъп до култура

     - подобряване на средата инфраструктурно и естетически

     - подобряване на условията за придвижване и транспорта в града

     - справяне със замърсяването.