Представете си - петък следобед, в понеделник имате важна работна среща, а в детската градина обявяват карантина, заради скарлатина. Не можете да си вземете отпуск, нямате и баба, на която да разчитате. Вече ви е неудобно да се възползвате от услугите на добрата съседка. Шок! Какво да правите?!

Идеята за Goodknight възниква от личната нужда от детегледачка на семейството на Даниела Баклаян. Като родители на две деца с малка разлика в годините и без баби на разположение в София, те имат желанието понякога да отделят време както един за друг, така и да се срещат с приятели и да правят любимите си неща. Но за това им е необходима помощ! Оказва се много сложно и трудно да намерят човек, който да им помага от време на време за няколко часа, и на когото да се доверят. Още тогава Даниела си мисли, че би било прекрасно да съществува платформа, в която да има профили на детегледачи, видео визитки, информация за уменията и качествата им, както и коментари от родители, които вече са им се доверили.

"И ние като родители не винаги сме подготвени за всяко предизвикателство, което ни предлагат децата, но благодарение на Академията хората, които са част от нея, придобиват една по-добра представа за естеството на работата, очакванията и изискванията, които имат родителите, детското развитие според различните възрасти, как да бъдеш креативен и изобретателни без помощта на много играчки, как да се справиш в предизвикателни ситуации. Обучението в академия Goodknight е структурирано, така че да даде базови знания на хората, които го преминават. Детегледачите работят с изключителни професионалисти – семейни и детски психолози, актьори, педагози и педиатри. Сертифицират се от Български червен кръст за първа долекарска помощ на деца от 0 до 10-годишна възраст", споделя за LadyZone Даниела Баклаян.

Какво е различното, което GoodKnight предлага? 

Най-големият проблем на родителите са внезапно възникналите, непредвидени ситуации, при които те трябва да реагират спешно и да осигурят грижа за детето си. Идеята на платформата е родителите да могат за много кратко време да вземат решение на кого да доверят децата си именно при такива случаи. Това е възможно благодарение на метриките, които използва GoodKnight - общи приятели, разстояние, икони, показващи квалификацията и сертификацията на детегледачите и мнението на други родители, които вече са използвали услугите на конкретния детегледач. Има възможност родителите да планират необходимостта си от детегледач, като отбележат дните и часовете от седмицата, в които ще имат нужда от такава помощ.

На кого ще поверите детето си, ако се възползвате от услугите на GoodKnight?

Срещаме се с Анна Манукян, която е една от детегледачките на сайта. Тя учи моден дизайн в Нов български университет. Обича изкуствата още от малка, а искрената чиста неподправена емоционалност на децата е огромното й вдъхновение да твори и да съществува. 

Как избра да работиш като детегледачка?
Мечтаех да работя с дечица от доста време. Просто знаех, че това е едно от нещата, които трябва да правя. Отдаде ми се възможност едва когато се преместих в София и съм щастлива, че се случи така, защото получих възможността да бъда част от прекрасното семейство на GoodKnight.

Защо предлагаш услугите си именно чрез тази платформа?
Харесва ми да работя с GoodKnight, защото се чувствам сигурна и защитена. В случай на проблем зная, че мога да се обърна към екипа и вярвам, че ще ми бъде указана помощ. А и никъде другаде не се предлага такава възможност - свързване на детегледачи с търсещи родители. А това е толкова удобно.

Какво е първото нещо, което правиш, за да те хареса детето, за което ще се грижиш?
Раздавам усмивки, винаги, винаги. Те са тайната според мен. А след това обикновено оставям малките човечета да ме въведат в малките си вселенки и постепенно ми позволяват да стана част от тях.

Как влияе това занимание на останалите ти ангажименти – работа, учене, семейство?
Хубавото на платформата е, че позволява да нареждам графика си по най-удобния за мен начин. А това създава огромен комфорт и спокойствие, че можеш да работиш тогава, когато ти се работи. Това означава, че ще работиш с удоволствие. Така ми остава време да излизам и да ходя в университет, където също успявам да смогна с всички задачи, отново заради гъвкавия график.