Вече ви запознахме с "Приказната колекция" на "Егмонт България", а сега е ред да ви кажем повече за двете най-нови попълнения в поредицата:

Дъмбо

Госпожа Джъмбо наблюдава падащите от небето пакети с новородени животни и се пита къде ли е щъркелът, който трябва да донесе нейното бебе. Когато най-сетне получава прелестно малко слонче със сини очи, тя е най-щастливата майка в цирка. Но бебето кихва и иззад главата му се показват две гигантски уши, които веднага му спечелват безмилостни подигравки от останалите животни и името Дъмбо. Никой не подозира, че мъничето притежава невероятна дарба, която ще го направи най-известният слон в света.

Факти

-     „Дъмбо” се появява на голям екран през 1941 година. Той е единственият анимационен филм на „Дисни”, в който главният герой не говори. Майка му има само една реплика, в която казва името му.
-    Слончето с големи уши е трябвало да бъде на корицата на списание „Тайм” през декември 1941 година, но атаката на Пърл Харбър осуетява появата му.
-    „Дъмбо” е любимият филм на Уолт Дисни. През 1947 година участва на фестивала в Кан. Той е и първият на компанията, който се появява на видео касета през 1981 година.

Лисицата и хрътката

Беззащитно лисиче е изоставено от майка си в близост до малка ферма, в която живее самотна възрастна вдовица. Жената с радост прибира животинчето, за да го отгледа, и му дава името Тод. Но тя не знае, че в същото време съседът й, вечно намръщеният ловец Еймъс Слейд, е донесъл в дома си малко кученце - хрътката Копър. Копър и Тод стават първи приятели, но скоро това необичайно приятелство между естествени врагове ще бъде поставено на изпитание.

Факти

-    Историята във филма (1981 г.) е адаптация по роман на Даниел П. Маникс, но почти всеки аспект от него е променен за целите на екранизацията.
-    Името на Тод идва от староанглийската дума todde, което означава „лисица”.
-    За да изградят образа на Еймъс Слейд аниматорите се вдъхновяват от своя колега и режисьор – Арт Стивънс, работил над „Питър Пан”, „101 далматинци”, „Робин Худ”, „Мечо Пух”.

Искате да зарадвате детето си с някоя от новите книги в поредицата „Приказна колекция” на издателство „Егмонт България”? Включете се в нашия конкурс и имате възможност да спечелите „Дъмбо” или „Лисицата и хрътката”.

Това, което трябва да направите, е да отговорите на въпроса: „Как се казва майката на слончето Дъмбо?” Писмата с верните отговори изпращайте до [email protected], като не забравите да напишете трите си имена, точен адрес и телефон за връзка. В конкурса участвате само с един верен отговор до 11 юли 2012 година. Имената на двама печеливши ще бъдат изтеглени с жребий и публикувани тук. Успех!