Много се е писало за спанака, но още повече се е хапвало. Той заслужава вниманието ни заради съдържащата се в него изключитено богата и оригинална комбинация от хранителни вещества, минерали, витамини и оргонични киселини.

За него битува представата,

че е зеленчукът, съдържащ огромно количество желязо и е едва ли не е най-големият доставчик на жизнено необходимия метал за човешкия организъм. Независимо, че тази теория се дължи на случайна печатна грешка в миналото,

спанакът е изключително ценен като храна

Той наистина съдържа желязо, макар и не в легендарни количества, но наред с него е съчетал всичко необходимо за крепко здраве и добро настроение. Имам предвид, че спанакът е сред най-ценните източници на фолиева киселина. Тя е тази, която премахва риска от вродени дефекти при бебетата и, съпътствайки човека през целия му живот, наличието й намалява опасността от нервни разстройства.

Като споменах за добро настроение,

имах предвид и богатството на фибри, с които спанакът може да се похвали. Това действа като балсам върху функционирането на храносмилателната система при бебетата. И понеже си дойдох на думата, да продължа

за спанака като превъзходна храна за бебето

Поради това, че природата го е натъпкала с калий, спанакът е най-добрият подобрител на кръвообръщението и регулатор на кръвното налягане в мъничките неусъвършенствани все още кръвоносни съдове на бебето. Затова спомага и лутеинът. Неговото въздействие има характер на естествен антиоксидант, възпрепятства образуването на холестерин и така поддържа тонуса на малкия организъм.

Доброто зрение, хубавата кожа, здравите кости

– всичко това е следствие на богатството от вит. А и вит. К в нежните зелени листенца и в розовото коренче. Флавоноидите и сборището от витамини А, С, D, Е и групата на В витамините са виновниците спанакът да е ефикасен срещу въздействието на патогените и всякакви инфекции.

И накрая, когато приготвяме храна за бебето с участието на спанака, трябва да сме наясно с няколко особено важни условия:

•    Преди всичко той трябва да бъде пресен, а не престоял, тъй като престоелият крие опасност от натравяне с нитрити.

•    Спанакът не е капризен и труден за приготвяне. Достатъчно е да бъде измит обилно и готов за удивително много и разнообразни гозби.

•    Ако не го готвим същия ден, непременно трябва да го сложим в хладилника.

•    Най-важното условие преди да го включим в състава на супичка, пюре, каша или каквато и да е друга гозбичка за бебето, е да го бланшираме в кипяща вода.

•    Готовото ястие, съдържащо спанак, е предназначено само за еднократно хранене от бебето.

•    Претоплянето му и предлагането му повторно е абсолютно забранено! Има голяма опасност от натравяне с нитрити, образували се вследствие повторната топлинна обработка!