Навярно и вие сте сред многото родители, които са били или са поставени пред дилемата необходимо ли е новородената рожба да бъде защитавана от слънчевите лъчи с фотопротектори или не.

Впечатление ми направи информация,

според която се оказва, че доскоро битувалото мнение на някои дерматолози, препоръчващи бебетата да бъдат защитавани от слънчевите лъчи още от раждането им, не било напълно основателно.

Напротив, напоследък почти всички европейски педиатрични асоциации

излизат в медиите със становище, че поне до 6-тия месец бебетата нямат нужда от слънцезащитни препарати. Най-сериозното им основание е, че в първите месеци кожата на кърмачето трябва да синтезира достатъчно вит. Д. А това, естествено, става най-вече под влияние на слънчевите лъчи. За да се избегне рискът от изгаряне на нежната бебешка кожа обаче, задължително е осигуряването на сянка и предпазването на главичката му с шапчица и чадърче. 

След като бебето навърши половин годинка,

едва тогава, според привържениците на модерната предиатрична практика, то трябва да бъде предпазвано.

И в тази връзка няколко думи за фотопротекторите

Днес в магазините се предлага богат избор на специално разработени за детската кожа средства за предпазване от слънцето. Особено напоследък съвременните фотопротектори са изключително ефикасни и предпазват кожата както от ултравиолетовите А, така и от ултравиолетовите В лъчи.

Ще си позволя да дам и едно необходимо указание

При избора на слънцезащитно кремче, е редно да следим върху опаковката му да има задължителните по стандарт два знака – SPF (т.е. слънцезащитен фактор) с цифрата, обозначаваща нивото на защита, и UVA в кръгче.

Златното правило, което трябва да спазваме

и по отношение на мъничките бебета, и по отношение на по-големите дечица по време на горещите сезони, е да не ги излагаме на слънце в околообедните часове на деня. Най-здравословно и правилно би било да се радваме на слънчевите бани сутрин до 11 часа и в приятния късен следобед след 16 часа.