След емоционалната първа среща с моето бебе, заредена и одухотворена, бях въведена в стаята, където трябваше да прекарам няколко дни. Там бе настанено едно младо, чернооко и чаровно момиче, което само няколко дни преди мен бе поело нелеката роля на майка на ... близнаци.
Всеотдайността, грижите и безотказната енергия, които извираха от тази жена, ме впечатлиха особено силно,

събудиха у мен чувства на дълбоко възхищение и удивление

Повярвайте ми, това момиче, което ще нарека с името Вели, дори за миг не помисли за почивка. Докато едното бебе плачеше звучно и риташе с крачета и ръчички, очаквайки своя ред, другото вече се успокояваше в ръцете на мама. След като приключваше с кърменето на първото и внимателно, след всичките му процедури, го поставяше да легне, тя веднага поемаше второто без видимо чувство на умора.

Докато ставах свидетел на онази всесилна всепоглъщаща страст, с която Вели обгрижваше своите новородени – момченце и момиченце, в съзнанието ми изплува мисълта

колко много майки се страхуваме

от грижите и времето, които трябва да отдаваме на своите рожби, а не се замисляме за онези майки на близнаци или тризнаци, които полагат двойни или повече усилия в отглеждането на своите деца.

Тези двойни грижи, които Вели усърдно влагаше, правеха впечатление и на самите лекари, акушерки и сестри, които ни навестяваха. Бих искала да споделя още нещо, което увеличи възхищението ми от смелостта на това момиче. Както разбрах от самата нея, първоначално персоналът й бе дал само момиченцето в стаята, за да не я натоварят с двете бебета наведнъж.

Но Вели упорито държала да й позволят да бъде заедно и с двете си рожби

Първоначално на молбата й било отказано, но тя толкова настоявала да й доведат и другото дете, че в крайна сметка всички от детската манипулационна вдигнали ръце.

И така аз се озовах в стая с две очарователни и гласовити близначета. И двете имаха прекрасни черни косички и изразителни любопитни очички. За разлика от батко си обаче, който беше по-слабичък и кротък, момиченцето имаше вече позъкръглени бузки и ярко и настоятелно демонстрираше буйния си темперамент по всяко време на денонощието.

Нощта се оказа още по-изтощителна и напрегната

за Вели, но тя не се отказваше. Не загуби и секунда търпение и самообладание. Усещах колко й е трудно, но за жалост не бях в състояние да й помогна. Бе минало близо само едно денонощие от операцията ми. Представете си, това момиче, майка на близнаци само от няколоко дни, не седна на едно място почти цялата нощ.

На другия ден Вели и близнаците бяха изписани. С искряща майчина усмивка тя ми пожела успех и кураж с моето бебе, без да съзнава, че нейната впечатляваща неуморност щяха да оставят в съзнанието и сърцето ми яркия спомен на един мъдър урок по пътя към Майчинството.