Разсеяност, забравяне, загуба на памет

- това са симптоми, които са добре известни на всички и от които страдат много жени в периода на своята бременност. Съвсем естествено, жените ги интересува колко ще продължи това състояние и дали бременността им ще повлиe на техните умствени способности след раждането, защото проявленията на „бременния мозък” водят до дискомфорт и конфузни ситуации не само за самите бъдещи майки, но и за тяхното близко обкръжение.

Мозъкът на бременната жена пренастройва приоритетите по нов начин

- на преден план излизат безопасността и здравето на бебето, както и защитата от заобикалящия го свят. Всичко останало минава на заден план. Учените са дали на това явление термина „мамнезия”. Мамнезията не възниква безпричинно, тя се проявява в резултат на недоспиване, хормонални изменения и стрес, които са спътници на всяка жена през периода на нейната бременност.

Научно доказан факт е, че в мозъка на бременната жена се формира т.нар. „доминанта на бременността”, която променя из основи дейността на висшата нервна система. Най-просто казано, непредвидимите желания, капризите и обидчивостта са симптоми и признаци на мамнезия, при която мозъкът на жената започва да функционира на инстинктивно, подсъзнателно ниво и дейността му се фокусира върху опазването и защитата на потомството. Игнорирайки своите задължения, бременната жена се „изключва” от действителността и се съсредоточава върху своето бебе. Тя се вълнува и тревожи от промените в своя организъм, от наближаващото раждане с всички последици от тази огромна стъпка в нейния живот. Мислите й са обсебени от здравето на бебето, от необходимостта да се обзаведе детски кът, да се закупят детско легло, повивалник, биберони, пособия и помагала за бебето, и т.н. В главата на бременната жена протича такъв огромен поток от информация и въпроси за бебето, че за полагането на домашни задължения или за решаването на битови проблеми не й остават нито сили, нито време.  

Ситуацията става още по-сложна, тъй като тези процеси остават невидими или често неразбрани от околните (още повече - от любимия мъж), и за тях поведението на бременната жена изглежда просто капризно и нелогично. Това от своя страна създава напрежение в личните отношения и често е източник на семейни драми и скандали.

Затова, скъпи бременни, имайте предвид, че с мамнезията можем, и трябва да се справим. Ето няколко прости съвета:
1. Създавайте предварително списък с належащи задачи за деня и разпределете времето си;
2. Подгответе си седмичен график (и без друго бременността се проследява в седмици) и го дръжте винаги под ръка, за да можете своевременно да го обновявате;
3. Почивайте си повече, просто лежейки, или си вземайте разхлаждащ душ;
4. Внимавайте с хранителния режим - приемайте основно лека храна;
5. Избягвайте конфликтните ситуации и се старайте да получавате колкото се може повече положителни емоции;
6. По-често се разхождайте на открито, на чист въздух и се наслаждавайте на живота.

Мамнезията не е болест - това е временно състояние на вашия мозък, който работи в режим на „изчакване на бебето”. В последствие неговият активен режим на работа се включва автоматично и постепенно след раждането, като обикновено адаптацията отнема няколко седмици.  

Мамнезията е още едно доказателство, че природата и съдбата ви е дарила с възможността да дадете нов живот не за да ви накаже с неудобствата на бременността, а за да можете да усетите своята уникалност и неповторимост като жена и бъдеща майка!

Лека бременност!

д-р Иван Костов
II-ра САГБАЛ Шейново
Мобилен тел.: +359 886 398703
e-mail: [email protected]

Материалът е предоставен от www.mamatatkoiaz.bg