Ако косата ти беше дълга и руса като на Гери... и да беше със стегнато тяло като на Цвети. Е, не е невъзможно. Та ти дори не си се опитвала. Тръгни на фитнес, прави коремни преси. Тогава ще те харесвам повече.

Така говори съпругът на Мария (която е съвсем примерен герой в нашия разказ, но всъщност на нейно място може да е която и да е друга). И наплашената жена се превръща в златна рибка – изпълнява желания. Боядисва си косата, започва диета, всеки ден прави по 30 коремни преси, а във вторник и четвъртък ходи на фитнес.

Не му се сърди. Какво като ти е казал така?! Ако беше някой друг, отдавна да си е намерил любовница, а той просто иска да се промениш – споделят мнението си нейните приятелки.

Положените усилия, разбира се, дават резултат. Мария изглежда прекрасно. Но на съпругът й и това не му стига...

Ти нещо друго освен пържоли не можеш ли да готвиш? И какво само се оправдаваш с детето. Съседката има две, а у тях хем блести от чистота, хем готви разнообразно на Ицето. А ти само пред огледалото стоиш!

Мария си купува няколко кулинарни книги още на следващия ден. Замисля се, че има истина в думите му. В някои семейства има по 2, дори 3 деца и пак всичко е изрядно и по местата си. Е, не е лесно, но (семейното) щастието изисква жертви.

Любовта на мъжа минава през стомаха – одобрително кимат приятелките й и поощряват решението й да започне експерименти в кухнята.

Но... съпругът на Мария скоро запява нова песен.

Не ти ли е скучно по цял ден между четири стени? Всички жени на приятелите ми работят. Не че нямаме пари, ами така, за да постигнеш нещо в този живот. Да има за какво друго да говориш освен за рецепти и прически. Знам, че детето се още е малко, но се пак можеш да се занимаваш с нещо. Хората от хобитата си бизнес правят, а ти...

И ето че семейното щастие отново е заплашено. Мария, разбиа се, ще направи всичко, което е по силите й, за да го спаси. Ще наеме детегледачка за няколко часа и ще си намери работа. Само че с кое да започне първо?! Без детегледачка няма да има възможност да работи, но без работа няма има нужда от детегледачка. Решава да мобилизира приятелки и баби.

Сега Мария работи, изглежда добре, намира време и за детето, и за дома си. Всеки би казал, че ако има човек, който да заслужава да бъде щастлив, то това е тя.

Но съпругът на Мария не мисли така.

Какво ще бъде поредното му недоволство? Всъщност има ли значение? Винаги може да се измисли нещо.

Щастието не се дава даром – нито личното, нито семейното, нито чуждото, нито своето. Щастието трябва да се заслужи. Само тогава то ще нахлува в живота ти и ще изпълва всяка молекула кислород, която вдишваш.

Но за семейното щастие са нужни двама!