Неговото име е Широнеко, което преведено от японски означава бяла котка. Той е турски ван и живее в Япония. Широ е истинска знаменитост в котешките среди и не само – има си свой блог, който се обновява ежедневно, фейсбук профил и собствен канал в youtube.

С какво е известен Широ ли? Наречен е дзен котката и котката в кошница, заради изключително спокойната му физиономия, покой, който демонстрира, както и заради способността си да балансира разни неща върху главата си като плодове, цветя, камъчета и други. А забелязвате ли как той се усмихва на всяка снимка?

Широ е роден на 8 март 2002 година
, а блогът му започва да трупа своя аудитория на 17 февруари 2006 година. Първо става известен в японските блог среди за животни, а по-късно и по целия свят. Днес в блога има и други котки, които правят компания на турския ван и позират на снимките заедно с него.

Широнеко е попадал две поредни години в класацията за най-важните котки в интернет – през 2010 и през 2011 година. Още по-голяма слава трупа, когато е обявен за котка номер едно в класацията 30 най-известни котки на 2011 година.

Вижте едно от многобройните видеа на Широ oт youtube, както и още дзен снимки от неговото спокойно ежедневие.