Правилно преценете дали ви е необходимо куче и за какво - за охрана, забава или за истинско приятелство. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Всички деца - малки и дори големи в даден момент искат куче. За едни това е просто преходна прищявка, на която дори е възможно като се наситят да спрат да обръщат внимание. За други обаче е непреодолима страст, която може би е редно да обмислите.

Колкото и несериозно да ви се струва, кучето може да промени детето ви и то в положителна и градивна посока. Любовта на малчугана към животното може да го научи на отговорност към други същества, на дисциплина, да бъде добро, състрадателно и т.н.

От каква порода да е кучето?

Най-трудният въпрос е изборът на кутрето. Има породи кучета, които в носят в характера си обич към хората и особено децата. Това са кучета-спасители: Нюфаундленд, санбернар.

Неслучайно в някои страни, например в Англия, те даже „работят" като детегледачки. Огромните санбернари следват децата и не ги допускат до опасните места - оживени магистрали, изкуствени езера.

Има кучета, които генетично по-малко обичат малчуганите. Това са ловджийските породи: кокер шпаньоли, хрътки, пойнтери, които, общо взето, са жизнерадостни, импулсивни, игриви, с добър характер, но тичайки след малкото дете, те така се вживяват в ролята си на ловец-преследвач, че могат и да уплашат невръстните си господари.

Още по-сложно е с овчарките, договете, доберманите. Те са програмирани да бъдат спасители и да се бият на живот и смърт. Ако вземете куче от тези породи, трябва да сте наясно за своята отговорност пред другите, защото то е опасно оръжие.
Правилно е винаги да се извежда с нашийник и намордник.

Когато взимате куче, помнете, че неговата порода има значение само за вас, детето ви иска просто да го обича, да се разхожда с него и да си играе.

Имате ли нужда от куче?

Правилно преценете дали ви е необходимо куче и за какво - за охрана, за забава, за приятелство, за търговия, за душевно равновесие или за да се похвалите с него пред съседи и приятели.

Дали можете правилно да го храните, лекувате и възпитавате. Кучето изисква грижи и разходи, и то големи.

Преценете можете ли да излизате с него три пъти дневно - кутрето трябва да прекарва навън не по-малко от два часа, тъй като едно недохранено куче е за предпочитане пред неизвежданото. То тъгува, дебелее, озлобява се, губи интерес към живота, боледува.

Правилно преценете дали ви е необходимо куче и за какво - за охрана, забава или за истинско приятелство. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Помислете може ли детето да ви помага при отглеждането и възпитаването. Дали ще се намерят хора, които да приютят кучето ви по време на вашата отпуска.

Бъдете реалисти – куче се взима завинаги.