Съвременните герои нямат маски, не са облечени в доспехи и не хвърчат по покривите. Дори в повечето случаи широката общественост не знае за тяхното съществуване. Всяко добро дело обаче никога не остава незабелязано.

Снощи Национална мрежа за децата награди съвременните герои на българските деца по време на първата церемония за връчването на наградите „Златна ябълка” за принос към живота и благосъстоянието на нашите деца, която се състоя в Столичен куклен театър.

ябълкаНагради бяха раздадени в 12 категории (организации, журналисти, политици), но най-специалната от тях си остава тази за „Герой от приказките” – обикновен човек, направил нещо стойностно за децата. Специално изработена шоколадова статуетка „Златна ябълка” в тази категория спечели Алекси Иванов и всички негови приятели и доброволци от младежката организация „Делфините”.

Най-интересното е, че всички „делфини” са деца и тийнейджъри до 18-годишна възраст, които съвсем безвъзмездно се занимават с доброволческа дейност, организират коледни акции, помагат на деца в неравностойно положение, почистват паркове и много други.

Вижте какво ни разказаха за „Делфините” минути след спечелването на наградата, президентът на младежката организация – Таня Иванова и един от основателите и първи нейни членове – Алекси Иванов.

награди

Как се чувствате и очаквахте ли наградата?
Алекси Иванов: Определено не съм очаквал, но тя е едно признание за работата на „Делфините” и всички усилия, които полагаме ден след ден, седмица след седмица. Може би звучи доста клиширано, но ние се занимаваме с много неща според интересите на всеки човек от организацията, нямаме определена насоченост, т.е. не се занимаваме само с благотворителност или само с екология или само с изкуство, занимаваме се с много и разнообразни неща.

Разкажете ни за организацията.
Алекси Иванов: Ние сме неформална организация, клон сме на една американска организация наречена People to People International.

сбиркаТаня Иванова: Много често организираме т.нар. акции, които се раждат спонтанно на нашите срещи. Идеите идват изцяло от членовете на организацията. И се превръщат в акции, които много често стават значими и имат много голяма приложимост. Най-големият пример за това е нашата коледна акция, която е и най-голямата, която сме правили. В продължение на около 2-3 месеца всички членове на „Делфините” изработваме ръчно картички, в които влагаме много енергия, фантазия и изкуство. Допълнително се включиха много хора. Имахме и родителски уъркшоп, в който за изработването на картичките се включиха и родители – събраха се в два поредни вечери в един езиков център, който ни е предоставя за нашите сбирки. Картичките се продаваха в една верига варненски магазини, които са наши партньори за четвърта поредна година.

А.И.: Всяка година тази акция става все по-успешна като успяваме да правим все повече и децасмислени неща. И тази година събрахме от картички 8 хиляди и 500 лева, а People to People International ни дадоха още хиляда долара като награда. Целта, която си бяхме поставили беше 5000 лева, за да ремонтираме една от стаите в педиатричното отделение на варненската болница „Света Марина”. Моментът, в който парите се оказаха повече беше вълшебен, защото вместо една, успяхме да ремонтираме две стаи – в детското педиатрично и в детското психиатрично отделение на същата болница във Варна. Всички работихме усилено. Купихме климатик, компютър, обзавеждане, два телевизора, играчки, маси, столове, боядисвахме и рисувахме стените.

Т.И.: Пари останаха и за две частни каузи. На едно детенце на 4 годинки, което се нуждаеше спешно да замине за Израел заради тежка диагноза, дарихме 1000 лева. Останаха и още хиляда, които ние оползотворихме като ги дадохме за лечението на една учителка от Варна. Хубаво беше, че помогнахме, но не всеки път неща се получават, защото краят беше неприятен.

Какви добри дела правите още?
Т.И.: Всеки петък Делфините посещаваме детски дом „Гаврош” на две смени – от 10 и от 16 часа, като главната идея е в сивото ежедневие на децата да вкараме поне още един-два цвята, да го направим малко по-весело и забавно. Опитваме се да пишем домашни заедно. Често получаваме отказ, но това не ни спира.

почистванеА.И.: Скоро имахме акция за почистване на плажа като идеята беше не само да го изчистим, но да оползотворим този отпадък. Специално ангажирахме фирмата, която отговаря за разделното събиране. Тя откликна светкавично на нашата молба и предостави контейнери за разделно събиране. Както често става в нашия град – няма никаква организация. Събират се боклуците до някакви контейнери, но никой не ги извозва.

А срещате ли много последователи сред младите хора? Виждат ви в парка или на плажа, че правите акция и ви казват, че искат да се присъединят.
Т.И.: По-скоро не. Аз лично влезнах в организацията благодарение на моя приятелка. Така са и повечето членове на „Делфините”.

Всяко делфинче се "пенсионира" на 18 години след завършване на гимназия. Какво е чувството да си все още дете и да имаш толкова отговорности и да вършиш толкова добри дела?
Т.И.: По-скоро е важно да имаш желанието да го правиш, да ти идва отвътре, да те води това чувство и желание, и тогава нещата се случват, а не толкова да го мислиш, че е отговорност, която лежи на плещите ти, защото според мен нашите акции протичат много леко и весело. Защото вярно, ние вършим много работа, но определено това е едно голямо забавление за нас.

Алекси, ти си пенсионер-ветеран сред „Делфините”, защото вече си на 23 години. Как се роди идеята за създаването на организацията?
А.И.: Първият президент на „Делфините” - Елица Попхлебарова е учила в Чикаго, където присъствала на един форум, където разбрала за People to People International. Идеята да направи клон на организацията в България е изцяло нейна. В началото се събрали не повече от 10-ина човека, но сега след 4 години те наброяват между 30 и 40.
С Елица Попхлебарова се запознахме по време на акция по случай Деня на националните паркове, където почиствахме природен парк „Златни пясъци”, който се намира близо до Варна. Тя тогава ми предложи да стана част от организацията и аз се съгласих.

Какво ви носи удовлетворение?
Т.И.: Получаваме много голямо удовлетворение, когато видим постигнатите резултати. Примерно за великденската ни акция решихме да боядисаме яйца с деца от детски дом „Надежда”. Събрахме се отново в езиковия център. Имаше ентусиасти, които донесоха котлон от вкъщи, купихме бои, козунаци, яйца, варихме ги на място. Някои деца бяха споменали, че боядисват яйца за първи път през живота си. Половината от боядисаните яйца децата от дом „Надежда” отнесоха със себе си, а другата половина занесохме в детски дом „Гаврош”. Скрихме ги по американска традиция и това се оказа много забавно за тях. Скрихме ги, те тръгнаха да ги търсят, след това ги излапаха. Определено беше емоционално изживяване. Много е хубаво, когато видиш усмивката на детето и когато чуеш, че за първи път боядисва яйца. Доставя ти истинско удоволствие.

Какво ви предстои?
А.И.: На 5 юни ще имаме акция, която насърчава младите хора и децата да бъдат по-активни, не само когато са пред компютрите, а да излязат и да общуват реално, на живо с другите хора. Идеята е да възродим игрите, които сме практикували в нашето детство като дама, стражари и апаши, криеница, народна топка – игри, които са ни доставяли удоволствие, когато сме били на тяхната възраст, а не игри с насилие. Защото не е нормално да израснеш пред компютъра, да затлъстееш и това да ти бъде единственото забавление.

Нещо за финал?
А.И.: Всеки ден се учим от опита си и започваме да допускаме все по-малко грешки, когато организираме нещо, все по-изпипано е и все по-добре обмислено. Не просто да правим нещо само заради самото нещо.

 

Номинираната приказка,в която се разказва за Алекси Иванов и "Делфините", можете да си припомните тук.

Кои са останалите победители, които получиха шоколадова статуетка "Златна ябълка" и признание за свършеното, вижте тук.