Ако котката ви съсипва любимите ви мебели с ноктите си, знайте, че за това има логично обяснение. И то не е желанието й просто да наостри ноктите си... Според експерти това е начинът, по който мяукащите животни маркират територията си. Понякога приемат тези действия като игра или поздрав към себеподобните. Винаги се връщат отново и отново на вече надраното място. Много от котките продължават да драскат същата мебел, тъй като в един момент това се превръща в навик, твърдят специалистите.

Да отрежете ноктите на животното обаче съвсем не е най-правилното и хуманно разрешение на проблема. Ето няколко съвета как да изкорените дразнещото поведение:

Ако котката е нов член на вашето семейство...

1. Поставете подходящи за драскане предмети на любимите за животното места в дома ви.

2. Не се опитвайте насила да накарате котката да драска на определеното от вас място. Този тип животни са прекалено независими, за да се подчиняват сляпо на волята ви!

3. Научете котката да "точи" ноктите си върху поставените за целта предмети/мебели като закачите по тях играчки, които биха привлекли вниманието й. Драскайте, заедно с нея, за да й покажете къде може да прави това и, когато се научи да ви слуша, дайте й награда.

Порасналите котки, при които драскането се е превърнало в навик

1. Покрийте предпочитана от нея мебел, която искате да опазите, с пластмасова плоскост. Така котката ще се чувства далеч по-малко изкушена да съдира дамаската на дивана, например.

2. Поставете подходящ за драскане предмет точно до мястото, което животното вече е "маркирало" като своя територия. Задължително условие е те са направени от подобни материи.

3. Ако нямате възможност да изпълните точка 2, сложете предмета на друго видно място. Нали не очаквате, че котката може да свикне да "точи" ноктите си върху стара мебел, скрита в килера ви?