Коледно-новогодишните празници ни носят редица приятни емоции и спомени, мили моменти прекарани с най-близките ни хора и.....животни. Да... Домашният любимец е член на семейството и е редно да празнува редом с нас. Как и дали на всяка цена Шаро и Писана ще тичат щастливо около трапезата, зависи от характера на животинчето и от вашите планове. Ако пътуваме, да го оставим ли на хотел или на близък приятел? Или да го вземем с нас?

Коледа

Като семеен и тих празник, който прекарвате уютно у дома сред най-близките си хора, причина да оставите домашният си любимец на чужди грижи, няма. Кучетата определено разбират и оценяват празничната обстановка, веселят се редом с нас и са първа компания на трапезата. Това разбира се не означава, че трябва да бъдат стабилно почерпени със зелеви сърми, чушки с боб или пък кокали. Рискът да навредите и да си прекарате остатъка от празника във ветеринарна клиника е огромен. Същото важи и за котките – не изсипвайте грижливо в чинийката им наградки – остатъчи от вечерята си. Като казах котките.....Внимавайте изключително много с коледната украса – гирляндите и всички блестящи и шумолящи украси са като магнит за тях. За секунди са способни да погълнат връвчица дълга дори метър, а това е изключително опасно, особено, ако не сте били свидетел на поглъщането.

Съветвам ви да не купувате истинско коледно дръвче. Боровите иглички бързо окапват по килима от топлината у дома и четирикракият ви приятел грижливо ги събира от пода. Това неминуемо ще раздразни стомаха му и отново ще ви отведе в клиниката. Друг проблем, който моя близка приятелка имаше с мъжкия си кокер шпаньол е, че той редовно препикаваше коледното дръвче. От тогава ползват изкуствено такова.

Какво да му подарим?

Всичко е в нашите глави. Често си мислим: Всички развълнувано и весело отварят подарък след подарък, а Джеси се бута и любопитно провирна нос в опаковките от нашите подаръци..А за нея горката няма нищо, нищичко...

Любимците не страдат, от това че за тях няма подаръци, но ако това ще ви накара да се почувствате по-добре, може да зарадвате кучето с любимите му бисквитки, нова пищяща гумена играчка, която ще го направи най-щастливото куче на света (но ще вгорчи вашия живот) или кокал от пресована кожа, завързан с луксозна червена панделка. Маца пък би била щастлива, ако има нова мишка - играчка, която да „убива” или пък топче със звънче в него, което неуморно да търкаля по пода.

Нова година

Тук е по-различно. Вероятността да пътувате, за да празнувате е много по-голяма, с което възниква и въпросът, който и друг път сме коментирали (виж темата С кучето на път и на почивка): Какво да правя с кучето/котката?

Ако сте решили да вземете кучето с вас (за котката ви съветвам категорично да не я взимате – нейният дом е нейната крепост) предварително проучете някои неща:

1. Ако е хотел, позволено ли е да гостуват и кучета.
2. Ако сте на вила с приятели – ще има ли други кучета и какви.
3. Къде се намира най-близкият ветеринарен лекар.

Ако сте избрали вариант ваш близък да се грижи за домашния ви любимец, предварително проведете инструктаж (особено, ако човекът е неопитен). Имайте предвид, че ако кучето ви се страхува от гърмежи (пиратки, фойерверки), каквито има в изобилие на Нова година. Това означава, че то ще се чувства най-добре с вас, независимо къде сте. Ако остане само в апартамента ще се травмира и уплаши много. В кучешкия хотел (който предварително сте проучили и за който имате препоръки от близки хора) също ще се страхува, но поне ще бъде под наблюдение.

За котката няма никакъв проблем да ги оставите сами в къщи и съседът да идва да я храни. Оставете отворени всички врати в апартамента, за да може Маца да щъка свободно и ако се почувства застрашена в Новогодишната нощ, да се скрие на сигурно място.

За съжаление (казвам го от личен опит) за много собственици, чиито кучета се страхуват от гърмежи Новогодишната нощ се превръща в кошмар. Ще тичате с наденички в ръка из апартамента, гонейки го и опитвайки се да го утешите, докато той панически се опитва да се изрови паркета или да се скрие под килима... Моето куче влизаше да се крие във ваната и после не можеше да излезе от там или навърташе километри из апартамента си изплезен език и оцъклени очи. Когато стана на 13 години и загуби слуха си, проблемът изчезна....

Посъветвайте се с ветеринарния си лекар, дали би могъл да препоръча медикаменти, които да успокоят любимеца ви и да намалят стреса от тази иначе весела вечер.