Всички мами знаем, че косата на бебето е много крехка и същевременно лесно се омазнява. Това е така, защото главичката на новороденото и на децата до 2-3 годинки отделя голямо количество себум. В тази връзка ще ви разкрия основните стъпки и правила за миене на бебешката косичка, които следвам почти от самото раждане на моя мъник по указание на личния ни педиатър.

Колко често мия бебешката косичка

Според съвременните педиатри най-добрият ритъм за поддържане косичката чиста през летния сезон е миенето й през ден.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

През останалите сезони два пъти седмично са напълно достатъчни. По-честото миене би довело до нежелано изсушаване на косъма.

Кога я мия

Най-благоприятните часове за измиване на главичката, с цел преди всичко да се избегне риска от простуда, са вечерните. Прекаленото подсушаване или използването на сешоар е препоръчително да се избягва.

Как я мия

Преди "голямото миене" обтривам главичката на бебо с тоалетна ръкавица, предварително намокрена и изстискана. След навлажняването сресвам косичката с мека четчица, за да се отделят и почистят млечните корички.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Вместо вода понякога използвам чист преварен зехтин. Нашата бебешка четка за коса е от естествен косъм и върши чудесна работа. От опит знам, че естественият косъм не наелектризира косата и искрено ви го препоръчвам.

С какво я мия

Тук само напомням да не използвате вашия шампоан. Знаем, че неговото PH е напълно неподходящо за детската кожа, пък и люти на очичките. За щастие съществува достатъчно богат избор продукти шампоанчета с неутрално PH, специално разработени и предназначени за бебета. Това, което е хубаво да знаем обаче е, че най-добрите сред тях са тези без цвят и аромат (както всяка качествена козметика) – най-добрият избор, който можем да направим, за да избегнем риска от алергична реакция.

След нанасяне на шампоанчето може да си позволим минутка-две много нежно масажче – фрикция на косичката, около ушенцата, тила и вратлето. Обикновено ефектът е такъв:

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

След изплакване с чистата водичка идва ред на топлата хавлийка, на мамина милувка и целувка по мократа главичка! :)