В тон със споделеното в някои предишни публикации и продължавайки темата за лятото и почивките, бих искала да акцентирам върху подготовката на бебето за срещата му с морето.

Летуването на море е полезно за всяко здраво дете

Педиатрите уверяват, че през лятото спокойно можем да посетим морското крайбрежие заедно с малкото човече, стига то да е навършило една годинка.

Най-добре би било, ако преди това, в течение на един или няколко месеца, сме правили въздушни бани и водни закалителни процедури. Така можем още през първите дни от престоя на морския бряг да съблечем детето голичко, под сянката на чадъра, разбира се, и най-много за половин час. В противен случай продължителността на въздушните морски бани трябва да се увеличават съвсем внимателно, като останалото време мъничето прекарва с тънка памучна фланелка под чадъра.

Колкото до прекия контакт с морската вода,

първият ден е най-добре да го избегнем. Къпането в морето при липса на предварителна подготовка обезателно трябва да се предшества от обливания със затоплена на слънцето морска вода с температура, колкото телесната – ок. 36-37 градуса. В следващите два-три дни температурата постепенно се понижава. Едва на третия-четвъртия ден може да се разреши газене край брега в плискащите се вълнички. Максималната продължителност на престоя в морската вода, ако позволите такъв, не бива да надвишава 3-4 мин. А газенето по брега да бъде не повече от 10 мин. Тук е важно да отбележим, че водната баня не трябва да се провежда веднага след слънчевата, когато детето е силно загрято.  

За да предпазим нежната и чувствителна кожа,

освен ограниченото показване на слънце, най-подходящите часове за плажуване, като първо правило, трябва да бъдат сутрин рано до 11 часа най-късно. Второто задължително правило е да използваме разумно и без пропуски детските слънцезащитни кремчета и лосиони с висок фактор на защита, в това число и тези, предназначени за след слънчевите бани.

Морският климат оказва изключително полезно действие

върху детския организъм. Основна причина за това са чистият въздух, ултравиолетовите лъчи и особено утринните обилни йодни пари при изгрев слънце. Всички тези фактори, взети заедно, съчетани с добро настроение, усилват обмяната на веществата, увеличават образуването на червените кръвни телца, стимулират действието на хормоните и ензимите, съдействат за правилното развитие на цялата костна система. С една дума, морето закалява, дарява здраве и укрепва защитните сили на детския организъм.