През последните години присъствието на татковците по време на раждането започва да придобива измерението на правило, а не на изключение.

Английските гинеколози обаче предупреждават, че това може да бъде опасно!

Присъствието на бащата при раждане може да доведе до необходимост от цезарово сечение, психотравма, дори и до разпадането на брака.

Акушерите обясняват, че процесът на раждането може да бъде дълъг, болезнен и труден за една жена, ако край нея е съпругът й. Тъй като неговото безпокойствие и възбуда може да се предаде на нея.

В интервю за списанието "Observer" известната акушерка Мишел Одан казва: "Идеалната среда за раждане не предполага наличието на мъжете. Тенденцията мъжете да присъстват на ражданията се появи преди около 50 години. Но най-добрата среда за раждането е, когато бъдещата майка е в ръцете на спокойни и опитни акушерки и лекари, без съпругът й да е край нея".

Присъствието на мъжа кара организма на жената да повиши нивото си на адреналин, което забавя производството на хормона окситоцин, необходим за процеса на детераждането. Ако този хормон не е наличен, раждането може да се усложни. "Хормоналният баланс се нарушава заради неподходяща околна среда", допълва Одан.