Децата са различни и се развиват физически и умствено с различни темпове. Повечето майки  знаят този факт, но въпреки това се притесняват, ако на 2 години детето им не говори така добре като връстниците, или пък не може да слиза и да се качва само по стълбите. Някои деца умеят да скачат енергично, за други тази активност е чужда, но съвсем лесно ще напишат с химикалка „скачам енергично”. Ето защо нормативите, когато се отнася за детското развитие, са много обширно понятие. Търпението и индивидуалното отношение са добродетели, които биха помогнали на всеки в тези случаи.

Да имат интелигентно дете е радост, но и проклятие. Него е много по-трудно да излъжете или разсеете. То ще държи да довършите всяка дейност до край, да е точно така, както е било миналия път, ще ви учуди с детайлната си памет, както и с изискванията си. Вижте в какви капани може да попадне майката на едно дете на възраст между 2 и 4 години.

Когато четете приказки, не може никога не може да съкратите текста или да промените дума.

Детето помни добре и лесно ще ви учуди, че е запомнило, че бабата в приказката за златната рибка, не се кара, а хока дядото. Също така за нищо на света няма да ви позволи да съкратите от текста само защото искате да заспи по-бързо. Ще се наложи да изчетете приказката точно така, както сте я чели предишните пъти, защото в паметта му тя се е запечатала именно така.

Не може да пробутате конфитюра от череши, вместо конфитюр от ягоди само заради сходството в цветовете.

На тази възраст детето не само познава цветовете, но и нюансите и няма как да сбърка светлорозово с тъмнорозово.

Ако му направите палачинки с форма на букви, трябва да изпечете всичките.
Защото детето вече знае цялата азбука и ще държи да изяде Ъ преди А.

Първо лявата обувка!
Желанията, за които лично вие нямате никакво логично обяснение, ще ви учудят и объркат. Но нямате избор – трябва да се съобразите, Щом вече няма проблем с разпознаването на ляво и дясно, детето може да заяви своите претенции към една от посоките.

И ако всичко това ви кара да се изнервяте, не забравяйте, че това са специфичните черти от характера на вашето дете, които го правят уникално.