Приказки за щастие” предлага 20 забавни и поучителни истории, които заедно с пояснителните бележки след всяка от тях, се превръщат в ценни уроци по емоционална интелигентност за деца и възрастни. В днешно време липсата на емоционална интелигентност се оказва огромна пречка по пътя към личностното и професионалното развитие. Но ако ние се научим как да познаваме, разбираме и изразяваме емоциите и качествата си, то лесно ще предадем тези уроци и на децата си. С интересния начин, по който предлага лесни изводи и практики за самопознание, книгата е подходяща както за възрастни, така и за учители и родители, които да я четат заедно с децата.

Книгата „Приказки за щастие” е първият по рода си проект, който цели сближаване на децата и техните родители и учители чрез най-приятната дейност – четенето – и едновременно с това помага на възрастните да се ориентират в трудната задача да научат децата си на важни уроци за ценностите, емоциите и човешките качества, които не се преподават в традиционните училища. Историите засягат важни житейски теми като страха, тъгата, лъжата, срамежливостта, търпението, дисциплината и други.

По един лек и деликатен начин те ни карат да се замислим как преживяваме тези емоции и качества в своя собствен живот, как се отнасяме към тях, разпознаваме ли ги или ги пренебрегваме и какъв би бил съзнателният и зрял начин да ги отработим и интегрираме в себе си. Тези истории ни показват не само как да разбираме себе си по-добре, но и как да разбираме другите, да общуваме с тях и да бъдем толерантни.

Като разказват забавни и нетрадиционни приказки на децата и дават лесни и приложими тълкувания и съвети на възрастните, Гаспар Ернандес и Джорди Явина целят развиване на детското въображение (а защо не и това на възрастните) отвъд характерните приказни герои и сюжети и предлагат лесен метод за ефективна комуникация между малки и големи.

А емоционалната интелигентност е важна стъпка към промяната на световната ситуация. Затова авторите на книгата призовават към възпитаването на децата в една нова култура на живот, основаваща се главно на промяната на съзнанието.

Гаспар Ернандес е каталунски писател и журналист. С най-известната си книга El Silencio (El Aleph) печели литературната награда за проза Josep Pla през 2009 г. Сътрудник е във всекидневника El País. Водещ е на телевизионни и радиопрограми.

Джорди Явина е испански писател, поет, литературен критик, телевизионен и радиоводещ. Най-популярен е с романа си Nitrato de Chile, който през 2001 г. му спечелва литературната награда за проза Josep Pla.

Цена: 9 лв., издателство AMG Publishing