Здравейте отново, уважаеми родители, добри мами и татковци. Както сами се досещате, темата, на която днес искам да ви обърна внимание, е Нейно Величество Коледната елха. Или как по-точно да я опазите от нас, палавите и любопитни малчугани, като моя милост, изневиделица озовали се на прага на 5-тата си годинка. Е, не че нашата безопасност е по-маловажна от тази на украсената елха, но, нали се досещате, едното има връзка с другото.

И така, украсихме коледното дръвче. Наредихме лъскавите украси, окичихме клонките с ангели и камбанки, поставихме на върха голямата златна звезда и... поканихме Дядо Коледа за страж пред елхата. Не е истински, но пък е очарователен с гъстата си бяла брада и високата си островърха шапка. Още не мога да си намеря място от щастие, че имаме такава пъстра "вълшебница", носеща радост и празнично въодушевление на всички у дома.

Но да се върна на някои мерки за безопасност, които са необходими за опазване както на коледния интериор, така и на доброто настроение, усмивката и здравето на малките беладжии, като мен.

Обръщам най-напред внимание на избора на място. Съдейки по себе си, силата, възможностите, изобретателността и любопитството на малкия човек нарастват с всяка следваща година. Това изисква мястото, където ще бъде разположена елхата, да бъде съобразено с повишаващия се разрушителен потенциал на детето. Ако преди е било достатъчно елхата да е нависоко, то тази година, разположена на същото място, в повечето случаи същата вече не би била недосегаема. Хлапето е пораснало на сантиметри, ръцете му са станали по-чевръсти, а мисълта – изобретателна. Така че преценете: или избирате още по-високо и трудно за достигане място, или залагате на несигурния път на убеждението и предупрежденията от типа на:

"Не пипай топките, защото ще паднат и ще се счупят", "Не дърпай гирляндите, ще се скъсат", "Не се докосвай до елхата, защото боде" и т.н. Бъдете сигурни, че такива основания бледнеят пред желанието на хлапето не само око да види, а и ръка да пипне – да провери какво има под миниатюрното пакетче, какъв цвят са боксерките на Дядо Коледа, и върти ли се главата на джуджето.

В случая мъдро решение и сигурна застраховка е стабилното укрепване на дръвчето. Добра работа вършат широки ленти тиксо (прозрачно или с коледни мотиви), които лесно се маскират с разноцветни ленти и гирлянди, с големи тежки кашпи или пирони. Действайте според ситуацията. Важно е елхата да е непоклатима!

Следващият важен момент е начинът на украсяване на коледното дръвче. Започнете от долу нагоре. Най-напред, в ниската част, окачете по-големите и по-тежки украшения и играчки. По-нагоре – средните по големина, а най-високите клонки позиционирайте най-дребните и чупливи орнаменти.

Не подценявайте ролята на играчки
Днешният пазар предлага удобни нечупливи пластмасови украси и играчки – лъскави и изящни, досущ като стъклените. 

Забравете за свещичките и бенгалските пръчици, закрепващи се за елхата. Тази традиция на украса с естествени огньове е по-стара, но много вълнуваща и ефектна и, предполагам, все още има семейства, които я спазват и предпочитат пред електрическите разноцветни лампички. И все пак, за безопасността и на вашето коледно дръвче, и на палавите малчугани, отложете поставянето им за някоя от следващите Коледи.

Ето че стана дума и за електрическите украси. Макар и изключително удобни и сравнително безопасни, на тях също бих обърнал особено засилено внимание. Разположете светещите гирлянди и кабелите с лампички, така че да се избегне пожароопасната близост до лесно запалимите иглички на елховите клонки (било то естествени или изкуствени).

Съгласен съм с мнението на родителите си, че сериозното предупреждение и забрана са важна част от арсенала обезопасителни мерки, касаещи по-дълготрайния живот и красотата на коледната ни елха. В края на краищата предназначението й е да радва очите, да стопля сърцето, и да напомня, че щастието и в делник, и в празник е близо до нас.

В предколедно очакване,
Ваш Мишо.