Какво по-хубаво от пикник на полянка с шарена сянка през слънчевия ден?
Това е удоволствие и за възрастните, и за деца. Подготовката за излет е един от начините да накарате децата да направят нещо полезно, забавлявайки се. Не се изискват особени физически усилия, затова пък е във възможностите и на малки, и на по-големи да се включат.

Предлагаме ви няколко варианта за лесно приготвени и здравословни ястия. Най-голямото предизвикателство е нещата да се опаковат така, че да бъдат стабилни и да издържат пътуването, без да се отворят, разсипят или разлеят. Ето как добре да опаковате сандвичите с шунка и колбас, как да сервирате фруктов сладолед на тревата и още няколко интересни идеи за вкусотии, подходящи за пикник.

Сандвичи
Вместо майонеза в сандвичите използвайте натурално крем сирене. То няма да се повлияе от слънцето, а вкусово се съчетава също така добре с шунката и колбасите. Накарайте децата да си разпределят дейностите – един от тях да подрежда филийките, друг да ги маже, трети да поставя парчетата шунка отгоре и четвърти да съединява двете филии на един сандвич. Така ще направят поточна линия, всички ще бъдат заети с работа и ще я свършат бързо. Ще им бъде забавно, ако им приготвите и букви за ядене, поръсени с различни семена.
Интересен вариант са и месните и зеленчукови рулца, при които използвате вместо филийки хляб арабски питки или солени палачинки. Намазвате ги с пълнеж по избор и ги завивате. Когато дойде време за хапване, нарежете ги на малки парчета. Така всеки може да опита от различните видове.
sandwi`
Зеленчуци, който не яде…
Чушките нарежете на ивици; краставичките и морковите –  опаковайте цели; репичките почистете от листата. Поставете ги в пликчета с пластмасов цип за многократна употреба.



морковЗдравословно за гризкане
Поставете в дълбока купа ядки и сушени плодове по избор, например - изсушени банани и боровинки, слънчогледови семена, кокосови стърготини, шоколадо чипс, кашу, фъстъци, стафиди. Залейте с малко мед или кленов сироп. Вземете малко количество от сместа и оформете питка между шепите си. Ако искате да ги направите на блокчета, застелете плитка тава с хартия за печене и изсипете сместа там. Загладете я с лъжица и оставете в хладилника. След час извадете и нарежете на правоъгълници. Подредете блокчетата в кутия, затворена плътно с капак, за да не станат ронливи.  Ако ги приготвите няколко дни предварително, съхранявайте на прохладно място, за да не се разтопи шоколадът.

Плодове и сметана вместо сладолед
Бърза плодова салата може да направите като комбинирате свежи плодове със сметана. Може предварително да почистите плодовете от костилките и да накъсате зърната грозде от чепката. Съхранявайте ги в кутия. Не ги смесвайте преди пикника със сметаната, защото ще омекнат, ще изгубят от свежестта си и ще пуснат от соковете си в сметаната. Смесете ги непосредствено преди консумация. Изберете по-твърди плодове – грозде, пъпеш, нектарина, череши. Тях ще съхраните по-лесно от кайсиите и ягодите, например. Предварително разбийте готова сметана на прах с малко мляко и захар и запазете в кутия. За да е по-атрактивно, може да сервирате плодовата салата като сладолед. Вафлените фунийки се продават в магазините. Напълнете ги със сметана и поръсете със свежи плодове.

Опаковаме и подреждаме
След като сандвичите са готови, увийте ги в хартия за печене. Тя няма да се залепи за хляба. Опаковайте ги по същия начин, по който опаковате подаръци. Използвайте различни цветове според вида на сандвича – за този с шунка – кафява хартия, за вегетарианския – жълта, за този с колбаси – бяла и т.н. Ако не разполагате с цветна хартия, просто им залепете цветни стикерчета отгоре. С тях може да прикрепите и краищата на опаковъчната хартия, за да не се отварят. Ако държите някой сандвич да се запази топъл, допълнително го опаковайте и в алуминиево фолио. То ще запази температурата му за по-дълго.

Разпределете продуктите в  чанта според тежестта и температурата. Сложете най-леките и меките отгоре, за да не се смачкат. Топлите неща поставете отляво, тези, които трябва да останат хладни – отдясно (бутилки с вода, сандвичи, зеленчуци). Между тях - салфетките и приборите. Използвайте картонени чинии вместо пластмасови.
Специалните кошници за пикник са изключително удобни, защото са изработени от лека материя, пространството е използвано максимално и целесъобразно, стабилни са и подредените неща не се разбъркват.

кошницаНе забравяйте да вземете лека постелка за сядане и топка за игра. Пожелайте си слънчево време!