Знаете ли, че Диабет тип 2 , наречен още инсулинонезависим тип диабет, е напълно предотвратим?Добрият контрол върху изборът на храни, изборът на физическа активност и правилното овладяване на стреса, би следвало да започнат още от  най-ранна детска възраст. Ето как:

Избор на храни:

Здравословната диета трябва да е с високо съдържание на растителни храни и с ниско съдържание на сол и наситени мазнини, които се намират в месото, а също и в млечните продукти, които не са обезмаслени. Ето какво можем да направим, за да подобрим диетата на нашите деца :

Кърмете децата. Кърменето намалява риска от развитието на диабет тип 2 при юношите, най-вероятно поради по-благоприятното му влияние върху телесното тегло. Освен това кърмените деца, за разлика от изкуствено хранените, по-трудно се прехранват. 

Не купувайте нездравословна храна, като безалкохолни напитки, чипс, бисквити, понички, вафли, кроасани и бонбони.

• Слагайте здравословни храни за закуски и обяд в чантите на децата. По-здравословният избор може да включва обезмаслено мляко, ядки, пресни плодове, чери домати, ниско-маслено сирене и пълнозърнест хляб.

Купувайте пълнозърнести храни - като овесена каша, ечемик, пълнозърнест хляб и кафяв ориз, вместо рафинираните - бял хляб, бял ориз, тестени и макаронени изделия, те носят риск .

Ограничете посещенията в заведения за бързо хранене.

Направете необходимото детето ви да яде най-малко пет порции плодове и зеленчуци всеки ден. Уверете се, че зеленчуците са един от възможните избори на масата, а не задължителен. Не принуждавайте детето да яде зеленчуци, нека то реши по свое желание. С тази форма на обратна психология е по-вероятно да окуражим детето да яде зеленчуци, а и да ги заобича. 

Сервирайте храната в едно и също време всеки ден. Задайте време за хранене на цялото семейство заедно. Създайте ритуал.

Сервирайте малки порции или поне разумно големи такива.

Сервирайте плодове за десерт вместо торта, пай, кекс или други храни с високо съдържание на мазнини и захар.

• Трябва да настоявате децата да приемат плодове и зеленчуци пет пъти дневно и да пият вода, а не подсладени напитки.

• Насърчавайте децата да се хранят бавно, така че мозъкът да асимилира факта, че организмът се засища.

Не пържете! Процесът на пържене е изключително нездравословен и токсичен. Нека храната е печена, варена или задушена на пара. Не се изкушавайте и от кетъринговото хранене. То разболява. Просто давайте на децата си домашно приготвена и направена с любов храна.

Бъдете добър модел за подражание. Децата се учат чрез примери. Дайте добър пример за вашите деца, като самите вие приемате качествени храни. Диетолозите са установили, че за да може едно дете да опита нова храна, то трябва да я види поне 5-6 пъти, дори 10 пъти на трапезата и да види, че родителите му я приемат с удоволствие. Затова, не избягвайте броколи и карфиол за вечеря.

 • Знаейки, че децата предпочитат по-сладките неща в живота, опитайте се да ги запознаете с по- здравословни сладките храни - като царевица, домати, сладки картофи, грах, мандарини, портокали, череши и ягоди. Можете също така да се смесват тези сладки храни с други здравословни храни, които могат да бъдат по-малко привлекателни като брюкселско зеле и броколи например. Направете една салата от настъргана ябълка и брюкселско зеле или домати, пшеничен зародиш и царевица.Бъдете креативни, направете процеса забавен. Нека ястията , създадени от вас и вашите деца имат собствени, макар и смешни имена, като например салата Яброколия. Така става забавно.
 
Очаквайте скоро продължението на материала от д-р Неделя Щонова, водещ на предаването "Духът на здравето".