Всеки е изживял тези неприятни и обезпокоителни мигове с любимеца си. Повръщането може да се дължи на хиляди причини– от безобидни до животозастрашаващи. Ще се опитам да ви науча да ги разграничавате, което, надявам се ще ви помогне да не изпадате ненужно в паника или пък да се мотаете безполезни, вместо да потърсите помощ.

Повръщането е рефлекторен процес, който е резултат от активиране на центъра на повръщане в мозъка. Отстрани изглежда доста неприятно. Животинчето получава спазми на коремната и стомашана мускулатура, изпъва шията си силно напред и издава силен гърлен звук.

Кучето

Повечето кучета са ужасни лакомници. Хранят се бързо, понякога без да дъвчат дори, а разходката ви се превръща в игра на гоненица между кофите за боклук. Редовно намирате кошчето за боклук у дома преобърнато и с доста намалено количество на съдържанието.
В този ред на мисли – това е една от най-често срещаните причини за повръщането при кучетата – яденето на боклуци (обелки от колбаси, кости, развалена храна, мухлясал хляб, найлонови торбички, в които е имало някоя вкусотия).
Не само остатъците от нашата храна привличат тези весели създания. Различни по размер и състав предмети – болтове, пластмаси, чорапи, конци, очи и носове на детски плюшени играчки, презрамки на сутиени и т.н. намират местенце в стомаха му. Едно подобно чуждо тяло или развалена храна, попаднали в стомаха  предизвикват дразнене на лигавицата и от там позиви за повръщане. Ако нещото премине към червата навреме и излезе по естествения си път, нещата ще се разминаат леко. Но ако запецне не, където трябва, става неприятно.

В началото кучо ще иска да похапне отново. Вие ще му дадете, но не щеш ли след малко той ще повърне всичката храна. Пиенето на вода също ще предизвиква нови позиви за повръщане (обикновено на силна струя). Ако чуждото тяло запуши изхода на стомаха към тънките черва, повръщането ще бъде изключително интензивно и бурно.

Малките кученца много често повръщат, защото преяждат. Не е рядка гледката кучето да си изяжда повърнатото, което е утешителен признак, че няма сериозна причина за повръщането, а просто лакомия...

Друга причина за повръщането е възпалението на стомашната лигавица, което се нарича гастрит. Той може да бъде остър (дължащ се, както на чуждите тела и развалената храна, така и на някои инфекциозни причинители) и хроничен. Такова акутно повръщане за съжаление може да се дължи и на някои много тежки заболявания, като панкреатит, стомашна или чревна непроходимост, перитонит, отравяне с антифриз (той е сладък и кучетата го обожават, внимавайте с него!!!).

Хроничният гастрит обикновено е резултат от ненавременно лекуван остър такъв или пък се наблюдава при животни с по – чувствителен стомах (не само при хората има такива изключения). При хроничния гастрит повръщането е спорадично и често въобще не е свързано с приема на храна.

Повръщането може да се дължи на чернодробно или бъбречно заболяване, стомашна язва, диабет, паразитна инвазия или неопластичен процес. Както при хроничния гастрит, така и в тези случаи повръщането е на периоди или пък веднъж дневно. За доказването на точната причина е необходимо да се направят няколко изследвания по преценка на лекаря.

Инфекциозните болести, протичащи с повръщане при кучетата са парвовироза, коронавирусен гастроентерит и гана. Не спестявайте ваксините на любимеца си!

Котката

Котките повръщат често. Изброените причини за повръщане при кучето, важат и за котката. Има разбира се и някои изключения. Доста от котките, най-вече дългокосместите повръщат космени топки. Почиствайки се те поемат доста голямо количество от тях, което се задържа в стомаха и след време котката го повръща.

За щастие на пазара има разработени храни, спомагащи за лесното отделянае и разграждане на тези космени топки. Освен храни, съществуват и т.нар малцови пасти и дражета. Те предотвратяват образуването на тези топки или благодарение на веществата, които съдържат, правят така ,че да минават по-лесно през храносмилателния тракт.

Писаните не отстъпват на кучетата по „изобретателност” относно поглъщането на чужди тела... Редовно откриваме различни връвчици, гирлянди, конци (заедно с иглите...)... Звучи забавно, но е опасно, всяка една връв в стомашно чревния тракт „набира” червата като хармоника и операцията е неизбежна.

Панлевкопенията е най-честата инфекциозната болест, по време на която котките повръщат. За това и тук ще повторя – ваксинирайте всяка година!

Както за кучето, така и за котката, често срещана причина за повръщането са стомашно – чревните паразити. Откриването на глисти в повърнатото съдържание е индикатор за силна инвазия.

Изводите са, че на всяко едно повръщане трябва да се обърне внимание. Посетете ветеринарният лекар, за да открие той точната причина. Често нещата се разминават с поставянето на една инжекция и назначаването на диета. Не рискувайте обаче любимецът ви да се дехидратира и да се наложи да седите с него на системи.

Бъдете внимателни с храната и по време на разходка. Научете кучето от бебе да не поглъща храна и чужди тела навън (има начини да постигнете това!). Ако случаят е тежък, сложете му намордник, от това може да зависи живота му! Обезопасете дома си, колкото и невъзможно да ви се струва това. Ако котката ви обожава да играе с прежда няма проблем, стига вие да сте там. Не купувайте на кучето си дребни играчки и не му оставяйте достъп до куклите на детето.