Присъщото и силно проявено при всяко бебе любопитство и желание да се усети вкуса на всичко, което попадне в ръцете му, доведе и нас до запознанството с...

гъбичните инфекции

Една сутрин на устичката и езичето на бебе Мишо се появиха бели петънца, подобни на следи от кисело мляко. Обезпокоена, веднага се допитах до педиатъра. Заинтересувах се и от сведенията в специализираната медицинска литература. Ето какво научих:

Въпросните петънца се появяват най-вече при кърмачетата

вследствие на някои фактори, които не са комплексни, но биха могли да бъдат и такива. Една от причините е наличието на вагинална инфекция преди и повреме на раждането. Друга – ако майката след раждането е взимала лекарствени средства, предимно антибиотици. Появата на гъбички поради горните причини е характерна предимно за новородени кърмачета. При почти всички останали бебета на по-голяма възраст обаче, млечницата е вследствие на замърсяване на устната лигавица.

Така независимо от предпазните мерки, които редовно предприемам –

стерилизиране на биберони, лъжички, играчки и гризалки; независимо от редовното изпиране на лигавничета и т.н. въпросната гъбична инфекция... се появи. И това е обяснимо като се има предвид невероятния интерес и повсеместния навик на бебетата да слагат в устата си всичко, което попадне в ръцете им – телефони, дистанционни устройства, играчки от земята, дори и буйките на крачетата.

Соорът или млечницата

избива по устничките, вътрешната страна на бузките и езичето. Своевременно трябва да се вземат мерки за лечението им и да не се допуска разпространението им по небцето и гърлото. Това би предизвикало силно затруднение и болезненост при храненето.

Достатъчно е третирането на поразените области с орален гел

за бебета, предписан от педиатъра. Лечебното мехлемче се нанася с помощта на стерилна марличка, увита около пръста, с леко масажиращи движения върху засегнатите места . В нашия случай бяха необходими две-три нанасяния в рамките на два дни. На третия си отдъхнахме – белите петънца бяха изчезнали.

Като оптимистичен завършек на лечебната процедура се наложи тоталната смяна на старите биберонки с нови. Списъкът на забранените за вкусване неща значително нарастна, а вниманието на всички вкъщи се увеличи стократно.