Преди да ви дадем няколко практични съвета за справянето с космите, пръснати из дома ни, нека да се спрем на причините за този неприятен "феномен".

Опадането на козината (линеенето) при домашните любимци е неизбежно.

Има два основни варианта: физиологично или патологично линеене. Какво значи това ли? Физиологичното линеене е може да е ювенилно (опадане на косъма при кучета бебета или т.нар смяна на „бебешкия пух”); ежедневно – нормално всеки ден падат мъртви косми, а на тяхно място изникват нови или сезонно – тогава косъмът пада най-интензивно и обилно.

И преди да се притесните, че кучето ви губи твърде много косми, знайте, че това е нормален процес, при който се подновява космената покривка и кучето се „облича” в подходяща за сезона дреха. Смяната на косъма се влияе от температурата и от светлината, които предизвикват отделянето на хормоните, дирижиращи този процес.

Вероятно вече знаете, че два пъти годишно (през пролетта и есента) козината се подменя. На пролет опада гъстата зимна козина и в този период кучето прилича на раздърпана плюшена играчка. Цели фитили се стелят по килима и къде ли не. Тъкмо ги почистите, минава Рекси и след него остава нова реколта. Тази подмяна обикновено приключва за около месец. След нея любимецът ви ще придобие загладен вид и дори ще ви изглежда отслабнал! Наесен пък започва да израства козината, която през студените дни ще бъде кожухче за кучето.

Нормалното опадане на козината обикновено е равномерно и не е съпроводено със сърбеж и промени в самата кожа.

Патологичното линеене обаче е сигнал за проблем. Обикновено е в резултат на лошо хранене, липса на някои витамини и микроелементи или пък е признак на заболяване. За да не ви оставим неинформирани, нека се спрем за момент на въпроса:

Кои са най-често срещаните кожни заболявания?

От моите лични наблюдения кучетата страдат на първо място и най-често от различни форми на краста, а котките - от гъбични инфекции.

Крастата се причинява от микроскопични кърлежчета. Някои от тях (причинителите на демодекозата) могат да живеят нормално в кожата на кучето и при определени условия, като спад в имунната система или лоша хигиена, които предизвикват клинична изява. Демодекозата, за разлика от саркоптозата, не е силно заразна.

Крастата предизвиква силен сърбеж, опадане на косъма на различни участъци или по цялото тяло, промяна в цвета  и миризмата на кожата. Това е предпоставка за развитие и на други кожни заболявания (най-често се получава усложнение от бактерии), което прави лечението още по-трудно. Котките пък боледуват най-често от форма на ушна краста.

Микроспорията (гъбичките) е силно заразно заболяване, естествено е също и то да е ужасно упорито. На различни места по кожата се получават кръгли червени петънца с различна големина, които сърбят ужасно...Всички сте чували колко упорито се лекуват гъбичките. Да, така е, но ако им обърнете внимание на време те могат да бъдат ликвидирани. Добре е това да се случи още преди да е пламнало цялото тяло.

Алергиите са друга причина за опадането на косъма. Обикновено се засягат слабините, под мишниците и корема, а когато става дума за алергия към бълхи – гърбът и областта над опашката. Кожата е силно зачервена и топла. Алергията би могла да бъде към храната, към домашния прах или препаратите, с които почиствате дома си.

Опадането на косъма би могло да бъде и симптом на някои вътрешни (най-често хормонални) заболявания. При намалена функция на щитовидната жлеза например, косъмът видимо оредява, кожата е суха, липсва сърбеж, а опашката придобива вид на т.нар. „плъша опашка”. Когато има хиперфункция на надбъбречните жлези, козината оредява в областта на хълбоците, а когато причината е в половите хормони, олисяването е симетрично по задната част на бедрата, поясницата и по предните крайници.

Ако домашният ви любимец страда от кожно заболяване трябва да се въоръжите с търпение, да бъдете много стриктни и да не пренебрегвате всички процедури, които лекарят ще назначи. Няма да мине за 5 дни, нужно е постоянство!

Има породи, при които козината пада повече и такива, при които никога не пада (китайско голо куче).

Как да помогнем на любимеца си и да се погрижим за козината?

Е, няма как да се получи без усилия от наша страна. Когато причината за изобилието от косми из дома ни е физиологична смяна на косъма, ще бъдем полезни само и единствено с редовно разресване.

Освен да премахне мъртвите косми, разресването спомага за почистването на косъма, намалява миризмата, предотвратява сплъстяването и подпомага обмяната на веществата в кожата.

Запознайте кучето/котката от ранна възраст с тази процедура, за да не се гоните из къщата с гребен в ръка. Изключително важно е за котките с дълъг косъм да не се сплъстяват и да не се получават огромни топки по тялото. Предприемете ли мерки по изрязването им, посещението във ветеринарния кабинет с цел зашиване на кожна рана ви е в кърпа вързано...

Съществуват най-различни гребени и четки, съобразени с типа косъм и породата на кучето. Изберете позходящия за вашето куче и приемете процедурата като задължителна до края на живота му. След като смяната на косъма приключи, можете да започнете курс с добавки за козина. Така ще заздравите новопоникналата премяна. На пазара има море от такива под формата на таблетки, сиропи, прах и спот – он препарати, в основата на които влизат най-вече мастните киселини, витамините А и Е и биотина.

Само този, който не е къпал куче, не знае какъв е вкусът на сапуна.

Един от най-често задаваните въпроси е  - "Колко често мога да къпя кучето си?"
Погрешно схващането е, че кучето не бива да се къпе прекалено често, но е вярно също и че прекомерната употреба на шампоани изсушава кожата и намалява защитната й бариера.

Съветът ми е да използвате възможно най-щадящи и неутрални шампоани, иначе къпането само с вода не би нанесло никакви вреди. Идеалният вариант е къпане на всеки 2 месеца.

Късокосместите кучета могат да бъдат почиствани с влажна кърпа, процедурата е бърза и лесна.
Що се отнася до котките - къпете малката си принцеса само ако е наложително. Те са изключително чистоплътни, а и всички знаем колко мразят водата и какъв стрес и кошмар е за котката (и за вас) опитът да я позагладите. Все пак, ако се наложи в никакъв случай не използвайте душа! Гарантирам, че реакцията ще бъде меко казано бурна. Сложете писаната в леген с хладка вода и лекичко я поливайте. Успех!