Няма нищо по-прекрасно от това да се омъжиш за мъжа, когото обичаш. И няма нищо по-ужасно от това майка му да не те хареса и да се опитва всячески да вгорчи живота ти. Безспорно едно от нещата, които стоплят отношенията, са подаръците. А за свекървата или добро, или нищо.

1. За свекървата домакиня
Тя е царица в кухнята, чистофайница и всеки път скришом приглажда покривалото на дивана, когато ви идва на гости. Внимателна е към всеки детайл. Когато поднася домашно приготвената си манджа, винаги обяснява, че не се е получила, месото е жилаво, зелето е твърдо... Всъщност всеки път всичко е безкрайно вкусно. Комплиметите ви я правят щастлива и й действат като енергийна бомба, за да се развихри още повече следващия път.

Идеи за подаръци:
- микс от домашно приготвени конфитюри и туршии (по нейна рецепта, разбира се) с персонализирани етикети със закачливи текстове („Да си мелим брашното заедно”)
- гурме подпарвки. В Турция изобилства от такива сетове – дървени плоскости с малки чекмедженца. Във всяко от тях има различна подправка.
- сребърна подложка за торта със стъклен похлупак. Особено ако има „сладък зъб”. Така се наричат кулинарите, които имат слабост към приготвянето на десерти.
- ефектна торта.
- тостер с фигурки. Когато поставите филийката в него, на повърхността й се отпечатват различни фигурки или послания. Приставките се сменят и могат да се използват според различните поводи.
- стоманен сапун – гладка елипса от специална стомана, която премахва миризмата от лук, чесън, месо и риба от ръцете.

2. За свекървата авантюристка
Тя е спортна натура и обича предизвикателства. През уикенда задължително се качва в планината или се записва на кратки екскурзии из България. Обича природата, държи да диша чист въздух и вместо високо кръвно поддържа висок адреналин.

Идеи за подаръци:
- скок с бънджи, полет с парапланер, преход с джип, водолазно гмуркане, полет със свръхлек самолет.
- книга от типа „100 неща, които човек трябва да направи преди да стане на 50 години”.
- бутилка за вода, термос. Това са важни аксесоари за туристите. Важно е бутилката да е лека и гърлото й да бъде разположено ниско, така че да може да се пълни от всяко изворче по пътя. За ориентир - най-леката бутилка на света тежи 10,9 грама.
- джобен хамак. В сгънато състояние се побира в металнен кен, разгънат достига размери до 2,70 м. На полянката за почивка винаги ще се намерят две дървета, на които да се закачи хамака. Лекото полюшващо движение е приятно, отпуска тялото и води до цялостен релкас, особено след дълъг преход.
- топлители за ръце или крака. Това са малки силиконови фигурки, пълни със специален гел, който се затопля при досег с металната пластина върху тях. Достатъчно малки са, за да бъдат мушнати в ръкавиците или в гетите. Използват се многократно.

3. За свекървата домошарка
Тя обича да си стои у дома. Нейният дом е нейната крепост. Чувства се най-добре в хола на дивана, до печката, пред телевизора, сред книгите, край холната маса на чай със съседката.

Идеи за подаръци:
- разцъвтяващ чай. Когато шушулката потъне в горещата вода, бавно започва да се разтваря, докато разцъфне като красиво цвете.
- магическа чаша. Изображението, което е поставено на стените на чашата се появява, когато в нея се налее гореща течност.
- кана за пречистване на водата. Изключително поезен уред.

4. За свекървата читанка
Тя има афинитет към добрата литература. Изобщо не разбира как внучето може да прекарва два часа, играейки Lara Croft Tomb Raider, а не е прочело „Железният светилник” на Д. Талев.

Идеи за подаръци:
- всяка книга, която решите, че би й допаднала.
- електронна книга (ако сте сигурни, че може да се справи с техниката)
- топлител за крака с usb накрайник. Докато седи пред компютъра или разлиства любимото си томче, краката й ще бъдат приятно затоплени от мекото плюшено чувалче.
- леко поларно одеално за завиване.

5. За свекървата шило, което в торба не стои.
Тя е работеща жена, но все по-често й се обаждат какви ли не болежки - болки в кръста, в лявата ръка, напрежение в очите, главобол. Липсата на време и нравът не й позволяват да се наслади на дълга отпуска или да посети санаториум. Но тя има нужда от почивка. Напомнете й го.

Идеи за подаръци:
- СПА процедури по ваш избор – масаж на лице, на тяло, ароматерапия, вана с перли и т.н.
- масажен стол или масажираща седалка.
- ваничка за крака и всякакви компактни уреди за масаж.

6. За свекървата музикална другарка
Каквото и да прави в дома си, тя винаги си тананика. Във всяка стая има по един уред, който може да възпроизвежда музика – радио, грамофон, DVD и т.н. Когато гостувате за обяд, винаги има музикален фон.

Идеи за подаръци:
- диск с песни, които са били хитове в годината на раждането й. Много рекламни студия предлагат отпечатване на персонални обложки за CD. Изберете снимка на семейството си и я отпечатайте. Така винаги, когато свекървата се отпуска под звуците на любимата си музика, ще си мисли и за вас.
- билет за концерт.
- абонаментна карта за музикални събития.

7. За активно работещата свекърва
Тя просто не се спира. Бездействието е нейното наказание. Отива първа на работа, а си тръгва последна. За капак си носи работа и за вкъщи. Изпипва всичко в детайли и се вбесява от непрофесионализма и нехайното отношение.

Идеи за подаръци:
- мобилен телефон с декорация. Всеки път, когато го извади пред бизнеспартньорите си, ще предизвиква изумените им погледи.
- рециклиране на батерията на лаптопа. Ако го ползва непрекъснато, батерията се изтощава. Вместо да изтънявате семейния портфей с пари за нова машина, или нова батерия - рециклирайте старата. По-евтино, по-изгодно и най-важното природосъобразно.
- антистрес фигурка. Те са малки и може да ги носи навсякъде със себе си. Всеки път, когато служител в офиса я ядоса, или наближава крайният срок за проекта, а работат не е свършена, антистрес фигурката ще й помогне да се успокои.

8. За свекървата супер баба
Тя е всеотдайна. Винаги е насреща, когато имате нужда да ви помогне с децата. Те, от своя страна, я обожават и лицата им грейват от удоволствие всеки път, когато им кажете, че баба ще идва. Репликата „Не прави така, защото ще кажа на баба” ви е спасявала хиляди пъти.
Идеи за подаръци:
- персонализирани магнити за хладилник. Фотоколаж с усмихнатите внучета със сигурност ще я радва всеки ден.
- свещ с лично послание върху нея
- ръчно апликирана бутилка вино с хербаризирани есенни листа и персонален етикет, свързан с конкретния повод, със снимка, име и пожелание
- домашни пантофи с фенерче. Когато става през нощта, няма да се лута в търсене на ключа за лампата. Диодът на пантофите ще осветява пътя й.

Изберете и подарете нещо само ако е с добри чувства.
И не забравяйте - един мъж винаги може да смени жена си, но майката - никога!