По никакъв начин не искаме да звучим така сякаш ви подканваме да загърбите семейството си. Една кратка почивка без децата, която да не ангажира съзнанието ви с редовните тревоги и ангажименти, би се отразила изключително благотворно върху психиката и нуждата ви от оптимални почивка и презареждане.

#Бъдете наясно какво искате от своята почивка

Приключения? Културни мероприятия, обогатяване на познанията, пълен релакс, необходимост да бъдете известно време сами със себе си или с половинката си и т.н.? Решението е ваше. Знаете, че свободното време трудно се извоюва и че вие наистина заслужавате да си доставите това мъничко, но безценно удоволствие.

#Бъдете реалисти и не усложнявайте допълнително нещата

Не позволявайте на скрупулите да ви завладеят и да развалят почивката ви още на втория ден. Сега е моментът да се отпуснете, да освободите мислите си от делничните грижи и задължения и да презаредите съзнанието си на нови, позитивни и градивни вибрации. Ако все пак чувствате, че ще се тревожите прекалено много за децата си, докато сте на почивка, не пътувайте на далечни разстояния. Когато сте по-близо до тях, съзнанието ви ще бъде по-спокойно, знаейки, че ще се приберете възможно по-бързо при всеки належащ случай.

#Не забравяйте, че временната раздяла между родителите и децата влияе здравословно

Всички родители чувстват вина, когато оставят децата си на грижите на детегледачката или на бабата и дядото, особено ако това им се случва за първи път. На първо време, добре е да знаете, че една такава раздяла ще подейства закаляващо и здравословно върху психиката на детето и неговото чувство за самостоятелност. Уверете го, че го обичате и ще мислите за него през цялото време. Но никога не го оставяйте в ръцете на чужди хора или такива, към които то не изпитва привързаност. Детето не трябва да чувства вашата липса, то трябва да е обгрижвано от хора, които го обичат – такива са бабата и дядото и в най-лошия случай – детегледачката. Тогава и вие, и то ще бъдете спокойни и ще съумеете да се отдадете пълноценно на почивните си дни.

#Стойте далеч от смартфона си

Не разваляйте почивката си, като през 10 минути звъните по телефона на децата си. Сутрин или вечер преди сън е напълно достатъчно да разберете как се чувстват те, какво са яли, къде ходят и да им пожелаете лека нощ. Не забравяйте – вие сте ги поверили на сигурни хора, дали сте нужните наставления, осигурили сте им оптимален комфорт и едва тогава сте заминали. Запазете спокойствие и се отпуснете. Сега ви е паднало.

#Не се подтискайте

Както казахме вече, в по-горната точка, вие сте дали нужните наставления и сте осигурили пълноценен график за тяхното ежедневие – игри, храна, дрехи и т.н. Не е нужно да се тормозите непрекъснато с мисли за това дали баба им е купила шоколад или им е приготвила от вкусната зеленчукова яхния, дали са си наметнали връхна дреха по веме на вечерната разходка и дали са си изпили витамините и т.н. Инструктирали сте точно и ясно всеки какво да прави, а вие просто трябва да спрете да мислите за това и да се отдадете с цялото си същество на заслужената си почивка, която от толкова дълго време чакате. Не забравяйте, че една пълноценно прекарана отпуска, ще ви зареди с монго позитивни емоции и ще ви помогне да се завърнете при децата си усмихнати и отпочинали, с презаредени сили и енергия.