Какво да правим с пиърсинга на пъпа по време на бременност е един щекотлив въпрос, чийто отговор трябва да знае всяка бъдеща майка. И не само...

Хората са започнали да си правят пиърсинг още преди много години. Днес  този начин за разкрасяване на тялото използват предимно младежите между 16 и 25 години, но всъщност никога не е късно да пробиеш още една дупка в кожата си.

Може ли да си направим пиърсинг по време на бременност?

Отговорът е – не. По това време тялото е с по-слаб имунитет от обичайното, от което следва и значителна податливост на инфекции. А пробиването на кожата и поставянето на късче метал в дупката носи риск от замърсяване, заразяване, алергия и т.н.

Ако все пак сте решили да си направите пиърсинг, внимателно изберете салона, в който ще се случи това. В никакъв случай не се доверявайте на сръчните ръце на приятелка, та дори да е най-добрата.

На бременните жени не се препоръчва да правят пиърсинг на половите органи и зърната на гърдите. Ако вече имате такъв, или сте го направили съвсем скоро, грижете се добре за него. Хигиената е от особено значение.

Ако ви е некомфортно да продължавате да носите обецата на пъпа си, може да я замените с  по-малка и компактна,  да използвате специално украшение с тефлон, с което растящият ви корем ще се чувства комфортно, или напълно да я свалите. Ако имате обеца на пъпа от преди 3-4 години, бъдете спокойни – проблеми по време на  бременността не би трябвало да се появят. Това време е напълно достатъчно обецата напълно да се адаптирала към организма. Ако не чувствате дискомфорт – сърбеж или опъване – смело я оставете. Дори при цезарово сечение, обецата не пречи на разреза, защото той се прави по-ниско от пъпа.

Лекарите се отнасят консервативно към поставянето на пиърсингът на зърната на гърдите по време на бременност. Затова по-добре се откажете от тази идея до раждането, особено ако планирате да кърмите. Доводите против:

  • бебето може да се нарани
  • млякото може да изтича през дупките на пиърсинга

Затова по-добре свалете пиърсинга още в началните месеци на бремнността и оставете дупката да зарастне. След като приключите с кърменето, може отново да си го направите.

Относно пиърсинга на половите органи – това е въпрос на лично желание. Ако не се чувствате некомфортно, може да носите обеца по време на цялата бременност. В 9 месец обаче е нужно да я свалите. Половите органи стават все по-чувствителни, заради това, че се насищат с кръв. При напъните по време на самия родов процес пък може обецата да се откъсне, с което да ви причини допълнителна болка.