На 26 и 27 март 2011 година ще се проведе първата Международна конференция за кърмене „Пътят на майчиното мляко”. Събитието е организирана от Ла Лече Лига България с подкрепата на УНИЦЕФ и ще се проведе в АГ болница "Майчин дом". Ще бъдат обсъдени теми като как влияе раждането върху кърменето, може ли бебето само да води захранването, как се променя физиологията на гърдата при запушени канали и мастит и други.

Гостуващ лектор ще бъде един от водещите специалисти в областта на лактацията – проф. д-р Питър Хартман. Той ще говори за синтеза, състава и отделянето на кърмата, както и за влиянието на различни фактори върху тях. В конференцията ще вземе участие и Таня РусеваЛа Лече Лига Лидер и сертифициран консултант по кърмене към международния борд (IBCLC), която ще обърне внимание на важната роля на раждането върху кърменето и ще разгледа актуални практики в захранването.

По този повод, специално за читателките на LadyZone.bg, тя отговори на няколко въпроса, които най-често си задават младите майки.

1. Кои храни правят кърмата по-обилна?
Ако съдим по кравите - тревата :) Но сериозно - майката няма нужда от специални храни, за да прави кърма тялото й. Ние сме създадени за това и организмът ни си изпълнява функцията даже при условия, далеч от оптималните. За обилна кърма е най-важно бебето да суче достатъчно често – 8-12 пъти за денонощие или повече през първите дни и седмици. Честото кърмене е най-добрият начин за осигуряване на достатъчно мляко. За майката е важно да пие достатъчно течности – всеки път, когато почувства жажда, както и да си почива адекватно.

Домакинската работа и готвенето ще почакат, или още по-добре - нека там се включат всички, които искат да помагат на младите родители. Бащата също може да поеме по-голямата част от домашните задължения, докато майката се грижи за бебето им. В началото след раждането често майките казват, че нямат особен апетит и това е нормално, няма причина да се насилват да ядат.

Все пак е добре майката да се опитва да се храни балансирано и здравословно, както го е правила досега през бременността си, защото тялото й се труди усърдно и има нужда да получава адекватни калории. Доста майки забелязват, че закуска от овесени, варено жито, шепа пресни ядки (може би без фъстъци в най-първите дни), както и зелени храни (салати, зелени зеленчуци) могат да помогнат за по-обилна кърма, когато храненето се съчетае с често кърмене. Организмите ни са различни, затова за една майка храната, която според нея помага, може да е различна от храната, която допада на друга майка. Няма нужда родителите излишно да се стресират за храната – здравословното разумно хранене е винаги добър избор, независимо на какъв етап от живота си се намира човек.

2. Коя е най-удобната поза за кърмене?
Практиката на много майки показва, че няма единствена правилна поза, която да е най-удобна. Телата ни са различни, размерите ни, както и тези на бебетата ни също. Затова всеки сам намира позите, в които се чувства най-комфортно да кърми и затова е добре да не се ограничаваме с някоя (или няколко) пози, за които са ни казали, че са най-добри. Може пък за нас по-удобна и по-добра да се окаже друга поза, даже да не е нарисувана в никоя книжка за кърмене :) Разбира се, има пози, които за много майки са по-удобни в един или друг момент и си струва да се опитат.

В първите дни и седмици много нови родилки откриват, че поза, в която майката е полегнала назад, добре и стабилно облегната на възглавници, а бебето е легнало по корем отгоре й, с цялото си тяло отпуснато върху нея, работи добре. Тази поза дава свобода на поне една ръка, помага за облекчаване на коликите и често прави чудеса с болезнените зърна, ако има такъв проблем. Полегналата поза дава възможност за много телесен контакт с бебето, който е важен и за майката, и за бебето, и може да се направи кожа-до-кожа - бебето да лежи върху голата кожа на майката голо, а отгоре да са завити с подходящо одеало. Но все пак - всяка поза, която е удобна за вас и вашето бебе, е добра, даже да не знаете друг да я ползва.

3. Майката има желание да кърми, но въпреки всичко няма кърма. Тогава?
Понякога се случва въпреки желанието си майката да не успее да започне кърменето с добър старт. Затова често допринасят и много външни фактори, върху които родителите може да нямат контрол. Важно е да се знае, че повечето трудности са преодолими, когато майката има подкрепа и информация, затова е важно да потърси помощ навреме. Ако нещо ви притеснява, ако имате проблем или просто ако имате нужда от малко окуражаване – потърсете помощ. Горещият телефон на Ла Лече Лига (0888-555-385) е отличен избор – за телефонна консултация, за информация или за контакти на най-близката Ла Лече Лига група, където майката може да получи подкрепа от ЛЛЛ лидер или помощник за кърмене. На сайта или с групата във Facebook може да общува и да сподели опит и мнение с други кърмещи майки.