Всички знаем, че плодовете са безценен дар

Те са и незаменим спътник на майчиното мляко в менюто на бебето. Съдържат толкова много полезни и необходими за човешкия организъм хранителни вещества, витамини и минерали, че животът и храненето на човека са немислими без тях. Те са и храна, и лекарство. Именно за плодовете най-точно би важал призивът на Хипократ – бащата на съвременната медицина: "Нека нашата храна бъде нашето  лекарство. А лекарство – нашата храна."

Да започнем с ябълката – тя го заслужава

Неслучайно в райската градина централно място заема ябълковото дърво. Този съвършен плод е познат и обичан по цялото земно кълбо. И напълно оправдано ябълката е плодът, с който можем да започнем захранването на бебето след шестия месец (както неведнъж съм споделяла, застъпвам мнението на онези специалисти, според които въвеждането на "твърда" храна в менюто на бебето не бива да става по-рано от шестия месец). Качествата, които правят ябълката толкова полезна и желана храна са оптималното количество въглехидрати, витамини А, В и С, минелари и богатият спектър аминокиселини. Това обаче, с което ябълката се отличава от всички останали плодове е изключително високото съдържание на пектин. Той има свойството, попадайки в кръвта, да изчиства и буквално да измита натрупванията по стените на кръвоносните съдове.

Наред с ябълката, благодарение на безценните си качества като високо съдържание на въглехидрати и витамин С, в първите месеци след началото на захранването постепенно се въвеждат и крушата, банана, синята слива, а от семейството на екзотичните плодове – авокадото.

Защо авокадо?

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Преди всичко това е плодът, който се отличава с наличието на т. нар. "полезни мазнини", гарнирани с богато съдържание на така необходимите за бебешкия организъм витамини от групата В плюс витамините К и С.

Крушата и синята слива

Освен че са изключително вкусни и ароматни, те са характерни и с благотворното си въздействие върху бебешкия метаболизъм. Наред с пектина крушата съдържа и витамините А, В1, В2, Е, Р, РР, С. Същото се отнася и за сливата.

И накрая, но не на последно място – уникалният банан

Неговите качества като храна за бебета са несъмнени и доказани. Както всички други плодове, той е богат на безценни хранителни вещества плюс калий и витамините от В комплекс. Това, което го прави по-различен от останалите е, че от самото начало на захранването се поднася в сурово състояние.

Без изключение при въвеждането на всички плодове

след шестия месец важи изискването да се измиват старателно и да бъдат добре обелени преди термичната им обработка. Предлагат се на бебето поотделно или комбинирани като пюренца или нектари.

Останалите плодове чакат своя ред след навършването на една годинка.