Повечето правила са добре известни на бъдещите мами. Наложени от здравия разум, всички сме наясно с необходимостта от отказ от приемането на каквито и да било упойващи средства (като алкохол, цигари и други подобни), с нуждата от консумацията на повече плодове и зеленчуци, с избягването на стресови ситуации и, разбира се не на последно място, с необходимостта от редовни излети сред природата.

За някои изисквания обаче, като че ли се пише по-рядко. Ето защо не би било излишно да си припомним по-важните от тях:

>>

1. Избягвайте консумацията на сурови или недостатъчно топлинно обработени животински продукти като:

•    месо
•    яйца
•    черен дроб и продукти от него
•    меки сирена
•    непастьоризирани млечни продукти

Разбира се, това не означава, че трябва да лишавате организма си от тези продукти. Напротив, консумирайте месо, но нека то да бъде нетлъсто и добре изпечено, сиренето - зряло, яйцата и млякото - добре сварени.

2. Спазвайте стриктна хигиена при подготовката на храната. Тя включва:

• миене на ръцете преди подготовката на храната;

• грижливо измиване на плодовете и зеленчуците преди готвене;

• хубаво измиване на кухненските принадлежности и прибори след обработка на месото за готвене.

3. Винаги слагайте ръкавици при работа в градината!

Едно ужилване или срязване би могло да наложи медикаментозна интервенция, а тя в никакъв случай не би се отразила добре на мъничето в корема ви.

4. Мийте ръцете си след галене или допир с домашния любимец

Избягвайте и досега до техните отпадъци при почистването им, за да се предпазите от токсоплазмоза – инфекция, която може сериозно да навреди на нероденото бебе!

5. Избягвайте контакта с болни

Избягвайте близостта и досега с болни от инфекциозни болести (особено рубеола), поради потенциалния риск, който крият те за плода. Но тъй като никога не сме застраховани от подобен контакт, е добре да приемате храни, богати на витамини и белтъчини. Те ще подсилят естествените защитни сили на организма по време на бременността. Не се лишавайте от риба, млечни продукти и яйца. Приемайте и достатъчно количество зърнени храни. Консултирайте се с лекар и относно необходимостта ви от допълнителен прием на витамини.

 

6.Не приемайте лекарство без консултацията на лекар!

Винаги се допитвайте до лекар, преди да вземете каквото и да е лекарство, колкото и безвредно да ви се струва то! Препоръката на специалистите е, при възможност, да се избягва взимането на каквито и да било медикаменти през първото и последното тримесечие на бременността.

 

7. Лекарят, който ви наблюдава, трябва да е наясно и с работата, която упражнявате

Не пренебрегвайте и консултацията с акушер-гинеколог доколко е безопасна за бременността ви е видът работа, който извършвате. Независимо дали тя е свързана с изкуство или друга по-рутинна дейност, като застояване пред компютър и т.н, е добре да излезете в майчинство поне 2-3 месеца преди раждането.