В природата на жената е заложено да се тревожи за своето дете дори още преди то да се е родило. Какво става обаче, когато децата пораснат? Край на тревогите? Не съвсем...

Когато децата ви пораснат ще имат свои деца. А  вие? Вие ще имате още повече деца, за които да се тревожите.

Очевидно, женските тревоги около децата никога не спират. Те даже се увеличават в хода на времето и нарастването на информираността. А съвременната модерна майка е именно информирана, т.е. по-наясно с опасностите, които дебнат нея и нейните деца. Тя знае, че те са навсякъде и ролята й е да предпазва детето си. Като започнем от наркотиците и маниаците в интернет и стигнем до генно модифицираните храни. Залисана от тази нелека роля обаче, майката рискува да стане прекалено мнителна и да започне да добавя към списъка с опасности все нови и нови. Така понякога нормалната майчина загриженост се превръща в стремеж да се предпази детето от абсолютно всичко лошо. Този стремеж води до една непрекъсната тревожност, която трудно може да бъде контролирана, а понякога е дори невъзможно да бъде спряна.

Основната цел обаче не е да спрем да се притесняваме – това е загубена кауза – основната цел е да спрем да го правим за всичко и да осъзнаем  кои неща наистина заслужават нашето внимание. Защото понякога, в желанието да предпазим децата си, ги лишаваме от така важни за тяхното правилно развитие неща, а детството им – от непринуденост. Себе си пък обричаме на лудост.

За да останете нормален родител, от какъвто детето ви се нуждае, вие трябва да подбирате битките, които е необходимо водите с него. В противен случай, напълно възможно е да полудеете. Ето някои битки, които просто не си струва да водите:


Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Ако детето не си изяде вечерята – няма да умре от глад през нощта!
Традиционно е схващането, особено сред бабите, но обхващащо и все повече майки, че детето трябва да яде и да яде, и да яде. Ако детето ви обаче е здраво и теглото му е в рамките на допустимата норма, експертите съветват, че е добре да го оставите само да регулира храненията си. Приемането на този съвет ще спести много разправии на масата по време на вечеря, много стрес и усилия, както на вас, така и на вашето дете.


Не прекалявайте с „уредените” срещи!
Една от неосъзнатите вреди на модерния родител е честото „уреждане” на срещи за игри. Спомнете си, когато сте били малки, дали вашите родители са надзиравали социалния ви живот? Не? А вие,общо взето, сте се справяли добре! Затова не натоварвайте с уреждането на безброй срещи за игри вашето дете. То ще се сприятелява, тo ще се приспособява към училището и ако иска да има приятел, сега или после, това е чудесно. Не прекалявайте с усилията си децата ви да бъдат по-общителни и приети от другарчетата си.

Не правете от добър 4 – слаб 2!
Недейте да откачате, ако сред първите оценките на детето видите не само това, което сте очаквали. Все пак периодите за оценяване са относително кратки, учителите вероятно разполагат с ограничено количество информация за вашето дете и това е повлияло на тяхното оценяване. Ако все пак  детето често получава незадоволителни оценки, поговорете с неговия учител, какво можете да направите, за да подпомогнете ученето му вкъщи. Не правете от мухата слон!


Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Пратете дезинфекцията в outlet-а!
Оставете детето да се поизцапа, докато си играе - нали после ще се изкъпе. А и защо е измислена пералнята? Пък и проучванията намекват, че детето ви може да се разболее заради антибактериалната среда, защото когато имунната му система няма битки за водене, тя може да се пообърка и да причини алергии. Основната идея тук е : „Това, което не ни убива, ни прави по-силни.” А и на малките деца, забъркването на каши им помага да разберат по лесно физиката на света. Майките не трябва да си изгубват ума в поддържането на прекалена чистота.

По-добре се борете на сухо!
Не бързайте с отказа, когато детето ви изяви желание да пропусне банята тази вечер, естествено, освен ако не е прекалено мръсно. Някои деца обожават вечерното къпане, а и то помага за отпускане преди сън. За други обаче то е непрестанна битка. Борбата за баня, когато детето ви не е толкова мръсно, просто не заслужава усилията ви.

Всяко правило си има изключение!
Идеята, че вечерята трябва да следва стриктни правила, е малко старомодна. Безспорен факт е, че не е полезно за всекидневните хранителни навици на детето, то да се почерпи преди вечеря. Но понякога няма прблем да се отклоните от правилата и да му позволите. Мислейки за него като нещо лошо, десертът е винаги последното правило в главата на детето. Малката почерпка няма да му навреди докато дойде време за вечеря.

"Къде чу това?”
"Онзи” език, който никой родител не би искал детето му да чува, нахлува отвсякъде – улицата, филмите, музиката. И трябва да сме наясно, че детето ще чуе някъде, някои от "онези” думички и това е неизбежно. (Може дори да ги  чуе и изречени от вас – никой не е перфектен!) Поговорете с него и му обяснете, че има "лоши” думи, които то не трябва да използва. А ако то чуе такива, докато сте заедно, обяснете му ги и продължете. Ако детето ви започне да използва лошите думи, деликатно му напомнете, че да говори по този начин е неприемливо. Не полудявайте в момента, в който ги чуете от него, защото това само ще направи тези ужасни думи по-интересни за детето ви.
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Музиката няма да провали децата ви!
Музиката е част от живота на всяко вече малко по-пораснало дете. Децата започват да имат предпочитания към нея още щом спрат да си играят с играчки. Не винаги обаче оформилият се музикален вкус се харесва на родителя, най-често, защото според него, конкретната музика дава лош пример. Тъй като забранявайки, ще направим музиката още по-привлекателна, ще трябва да се утешим с нещо друго. Например, с идеята, че възпитавайки детето си сме успели вече да отличим в съзнанието му доброто от лошото и то няма да следва лошия пример от музиката, а само ще я слуша.

Недейте да влагате всичките си усилия в малките битки с детето, защото ще останете без сили в борбата с големите опасности, от които трябва да го предпазите, а те най-често нараняват сърцето му.  Ако мухата ни изтощи, няма да можем да видим вредите, нанесени от слонa.