В четвъртото тримесечие,

когато костно-мускулната система и ставните връзки са значително по-укрепнали, резултатът е ясното и силно изразено желание на бебе Мишо за самостоятелно придвижване. Явно не са му достатъчни енергичните търкулвания и пълзенето, а е категоричен в стремежа си вече да стои прав, да ходи и дори да тича.

За да сме в синхрон  със стремленията на бебето ни

и по-активни в помощта си трябва да знаем някои дрбени, но важни подробности относно този така деликатен и решителен момент от неговото развитие. Необходимо е, наред със запазване на досегашния режим и интензитет на гимнастика и масажчета, да упражняваме стоенето и пристъпването. Ако не използваме някаква малка детска количка-играчка, за която детето да се хваща и тика напред, е

най-добре да го водим за двете ръце

Нашият Мишо се хваща за показалците ми, а аз или този, който го разхожда, го държи здраво за китките на ръцете.  Постижението е грандиозно – малкият пътешественик, горд и напет, засмян до ушите, пристъпва смело и се оглежда кой го наблюдава, в очакване на възторжените ни аплодисменти.

Е, няма начин да се разминем с умората и болките в кръста, но затова пък от младия спринтьор тези тренировки всеки път се посрещат със светнали очи и бурна радост.

Със стимулиране на прохождането обаче,

не бива да се избързва преди навършването на деветия месец поради опасност от изкривяване на неукрепналите все още кости на крачетата.

Важно е да се знае,

че при тези упражнения хватката ни, с която придържаме крехките ръчички, трябва да е много стабилна, за да избегнем риска от навяхване. Трябва, разбира се, да бъдем и много предпазливи и да внимаваме детето да не се подхлъзне. Уплахата или стресът от падане може да потисне желанието на детето да ходи самостоятелно и да забави прохождането.

Във връзка с по-интензивното участие на стъпалата

и по-голямото натоварване на глезените, моя е инициативата за по-честото и продължително обливане на крачетата всяка вечер след баня. Хубаво е температурата на водата при тази фрикция да се понижава с един градус през четири дни, като се започне от 36 градуса и се стигне до 27 – 28 градуса. Тази водна процедура, вярвам,  действа не само отпускащо и релаксиращо, но и общоукрепващо и закаляващо върху целия организъм на малкото юначе.