Колкото и често да се случва, не можем да престанем да се изненадваме

от обаятелните чудеса, които бебе Мишо ни поднася почти всеки ден. Вече на годинка и два месеца безкрайно любопитното човече не спира да ни впечатлява с невероятната си възприемчивост. С лекота и с присъщото си чувство за хумор то имитира, копира и възпроизвежда всеки един жест, изражение, сричка, мимика дори.

Преди известно време, например,

съвсем непреднамерено и неволно показах на малкия умник показалец, придружен с риторичния въпрос "На колко годинки е Мишо?". Съвсем случайно, малко по-късно, същият въпрос му бе зададен от семейна приятелка, дошла ни на гости. Какво бе удивлението ми, когато спокойно и дяволито усмихнато й бе отговорено с категорично протегнато и изправено нагоре показалче. Оттогава насетне този красноречив жест се повтаря под носа на всеки "полюбопитствал".

По същия начин бебе Мишо се научи

да показва къде е нослето му, ушите, очичките и устичката. С готовност и известна доза снизходителност изпълнява и някои наши капризи – стиска юмручета, трака със зъбки, тропа с крачета. С особена артистичност той демонстрира сядане и ставане от гърнето. Желязната мотивация, обаче, да ни забавлява с нови и нови трикове, шеги и умения, за малък Мишо се оказаха бурните аплаузи и насърчителните викове "Браво!" и "Бис!" след всяко изпълнение.

Всъщност, участието на родителите в игрите на детето

в периода след навършването на първата годинка е още по-важно и значимо. На тази възраст общуването с мама и тате за всяко мъниче е най-великата, най-интересната игра. Може би и най-важният стимул за развитие на възприятията, паметта, а оттам и на психическото и мисловно израстване.

Това, разбира се, е и един етап,

когато интепретациите на малкото дете нямат онова съдържание и осъзнат смисъл, които ние, възрастните влагаме в жестовете си, но езикът на тялото при него постепенно се усъвършенства и в края на краищата придобива съответния смисъл и съдържание. Момент, който предхожда появата на първите по-сложни думички, изрази и словосъчетания, на нова форма на общуване.