.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Николай - угодник или победител?

LadyZone.bg | преди 4 години
Риба
Снимка: Thinkstock/Getty Images
Празникът се посреща с риба, защото се счита, че шаранът е слуга на светеца

Свети Никола или още Никулден е един от големите зимни празници с ясно изразен семеен характер. Посветен е на свети Никола, който е покровител на рибарите, моряците и моретата. На светеца често се посвещават курбани при преживяна беда, тежка болест или друго премеждие. Курбан се прави и за здраве на къщата.


Никулден се посреща задължително с риба (обикновено шаран). Счита се, че шаранът е слуга на светеца. Когато рибата се почиства, трябва да се внимава къде падат люспите. Ако паднат на земята, не бива да се настъпват, защото това носи нещастие и болести.

5 причини да ядете риба още сегаЗащото това е една от най-полезните храни за здравето. Но не само...

Голямата кост от главата на рибата в миналото се е пазела за лек срещу детски болести. Дребните костици пък се ползват за късмет. Според едно народно вярване на Никулден човек трябва да си почисти зъбите с кост от риба, та дори за това да се наложи да я извади от боклука.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Статии за четене или видео за гледане?