Аз съм на една година и един месец,

но когато бях бебе, наред с медената тиква, морковчето беше от първите блаженства, обогатили менюто ми извън кърмата на мама. Присъствието му според мен е задължително във всяка свястна гозба.

 

Това вълшебно коренче като че ли притежава само добродетели

Да говорим за него като за живо същество е най-малкото, което можем да сторим и да благодарим за добрините и полезното му въздействие върху здравето ни. Още повече,

морковът е храна на човека от незапомнени времена

За шумерите и акадите "документи”, както се казва, не са се запазили, за да свидетелстват, но по стените на египетските храмове и пирамиди със сигурност го има изрисувано. Хипократ – бащата на медицината, а по-късно и Авицена описват с подробности неговото полезно въздействие.

Съвременните доктори и изследователи твърдят, че това

чудно кореноплодче успешно лекувало над 60 болести 

Това не е учудващо, като се знае невероятно сполучливата комбинация от целулоза, нишесте и глюкоза с елементите кобалт, мед, калий и... желязо! Уникално е и съдържанието на витамините С, А, В комплекс, D и др.

 

Познайте защо на френски, английски, италиански, албански и дори на есперанто на морковчето му викат ”карот”. Познахте – в това червено-оранжево златно коренче има най-много каротин – провитамин А.

Най-мощният антиоксидант,

или накратко казано: яж и пий моркови и ще бъдеш вечно млад! И още – няма да те боли глава, гърло, ръце, крака и коремче. Подозирам, че мамите и въобще всички дами знаят за магическите способности на моркова. Той съхранява хубавата коса, нежната кожа и дори

прави жената още по-красива и млада!

И като човек алтруист бих изказал задоволството си от факта, че този скромен, непретенциозен, но вълшебен кореноплод вирее по цялото земно кълбо и, слава богу, днес е достъпен за всички.

Яжте и пийте всеки ден моркови и гарантирам усмивката на лицето ви!

Стига съм ви досаждал, ами да вървя, че в чинийката ми отдавна ме зове едно меко задушено морковче.

 

Ваш "д-р” Мишо :)