Всяка майка е добра майка - най-добрата за нейното дете! Дори тези, които са предизвикателство за ушите и очите на околните с крясъците по малките човечета, с плесниците, които раздават, с вредната храна, с която ги хранят. Макар и с недостатъци, тези жени са основна причина малката оплодена яйцеклетка да се превърне в чаровно дете.

Да отгледаш и възпиташ добър, отговорен, креативен, мислещ и щастлив човек не е никак лека задача! Хората Felis silvestris catus (a.k.a котка) от Перник си вземат и се оплакват, че трудно се справят, представете си какво е с Homo Sapiens.

Купуваме и четем множество книги – „Изкуството да бъдеш родител“, „Как да отгледам креативно дете“, „Не, това не са глезотии”, стараейки се да научим как правилно да отглеждаме детето си. Постоянно четем статии дали да захраним детето първо с морков, или първо с картоф; дали е готово за махане на памперса, изостава ли като не познава цветовете и казва на всичко червено; късно ли е да започне курсове по английски на 1 годинка и кои са 10-те златни правила да стане гений, които учени от Университета в Минесота най-сетне, ей сега, току-що откриха.

Преди около 3 месеца махнах категорично с ръка и казах – “Стига!” Категорично се отказах да се състезавам и да се опитвам да еволюирам до вид, който дори не знам дали е нужно да съществува, а именно – перфектната майка. Не искам да съм перфектната майка!

Не искам да знам всичко за психологията на Адлер, Спок и Шейфър! Не са ми нужни енциклопедични познания за казеина и глутена! Писна ми от био храни, кафява захар, лимец, студено пресован зехтин и предварително накисната чия! Повръща ми се от шуслерови соли, капки на д-р Бах, хомеопатия, антибиотици против кихане и бели хапченца, които са толкова перфектни, че само ще им сменим името! Ортопедични възглавници, бандани вместо лигавници, бисквити с нехидрогенирани мазнини, шампоан без парабени, вода в шишета от пластмаса номер 7... Как да не се удавиш?! Изобщо, кой все още смее да твърди, че хората използват по-малко от половината си мозък, като гореизброеното е само малка част от всичко, което перфектната майка трябва да прочете, провери, сравни, научи и запомни, за да може да осигури най-доброто за детето си!?

Първо бяха казеинът и гхито. „Майка ти е виновна за това, че не са ти здрави зъбите, защото, когато е била бременна с теб, не е яла сирене!“ – това ми е повтаряла моята зъболекарка години наред. „Нека хапва кисело мляко, то е полезно!“ – подскача от радост баща ми при всяка хапка, която внучката му поглъща с удоволствие. Подскачам от радост и аз и едновременно с това стрелкам майка ми с укорителен поглед, че не е ръфала от буцата със сирене сутрин, обед и вече в тези заветни 9 месеца на моето сътворяване и така е обрекла зъбния ми емайл на второ качество. Докато не се запознавам с практиката по приготвяне на пречистено масло гхи, при което се отделя така вредният казеин. После научавам, че млечните са силно слузоотделящи и не се препоръчват, когато детето е с хрема.

След това беше махането на памперса. При детето ми се получи плавно, леко и рано, буквално прекрасно, като имам предвид колко проблеми и опикани гащи и легла има, докато майките се опитват да научат дребните на хигиенни навици! Но по-късно се запознах с теория, според която ранното махане на памперса може да увреди психиката на детето и да се отрази на бъдещото му развитие? Mamma mia и всички богове! Детето ми е потенциален психопат, заради желанието моето да започне да пикае в гърне!

Месо? Може. Но това пилешко, пълно с хормони, а пък рибата, „напоена“ с тежки метали, телешкото с Луда крава и свинското, причиняващо трихинелоза?

Кълновете на семената приемах за една от най-чистите и здравословни храни, събрали в себе си силата на новозараждащия се живот. Според друга теория обаче семенцето изпускало токсични съединения, за да се предпази от гризачи и птички. Уж малко и невинно, а вече убиец! Как да продължа да давам на детето си алфа-алфа и боб мунг след тази информация, дори да ги яде с удоволствие?!

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте! Чудесно! Но според последно проучване на намсикои учени зеленчуците имали чувства и били тъжни, когато ги хрупаме. Да ви видя сега!

Онлайн магазините бълват бебешки колички с иновативни дизайни - ортопедичен гръб, специално място за таблет... Да, но слагайки бебето в количката, всъщност се оказва, че го отдалечавам от своята аура, заради която то е винаги спокойно, усмихнато и като в мечтите. 

И така, една по една, бяха детронирани различни супер храни и супер практики, които супер майката беше усвоила, защото беше отделяла от времето си за сън с цел да чете, да говори и да се информира, и прилагаше в ежедневието си, за да има едно супер здраво и супер интелигентно дете!

Докато не избухна Големият супер взрив и направи всичко на супер пух и супер прах!

И се появи Интуицията, и реших да й се доверявам повече. И всичко си дойде на мястото!