Всички ние си спомняме с умиление за онези прекрасни моменти от детството си, когато цареше безгрижие и лудувахме по цял ден със съседските деца. Тогава не ни трябваше друго, освен въображение, за да превърнем стария кашон в къща за кукли или да си направим аквариум от стъклен буркан и речни камъчета. Именно благодарение на липсата на такова разнообразие от играчки, ние успявахме да превърнем ненужните вещи в безкрайно забавление.

Съществуват различни трикове, чрез които освен, че ще запълните времето на своето дете, ще развиете у него различни познавателни и моторно-двигателни умения. Тези трикове са свързани с най-различни творчески дейности, които са особено подходящи за деца в предучилищна възраст.


Как ще стане това?


Много просто - с огромна доза желание и някои материали, които няма да ви струват нищо. Например - старо шише от шампоан, дървена лъжица, прежда, конци, лепило, ножици, коркови тапи, сламки, копчета, клечки за уши и каквото още ви дойде на ум. Освен това можете да провокирате въображението на детето като го карате само да измисля разни неща – разкази, истории, стихотворения и т.н.

Накарайте детето да...

Си измисли приказка само. Изтеглете някоя приятна снимка от интернет, или вземете стара фотография от семейния албум, покажете я на детето и го накарайте да си измисли приказка по картината, като го поставите в ситуацията на творец - нека само измисли сюжета, героите и всичко останало. Слушайте го внимателно и записвайте - ще се учудите колко е забавно, както за вас, така и за малкия автор.

Направете си играчка

Идва и още по-забавната част - майсторенето. Съберете всякакви стари и ненужни вещи -  опаковачни хартии, капачки от шишета, скъсани парчета плат и каквото намерите още. Дайте ги всичките на детето, плюс лепило, ножица и подходящ терен, и поискайте от него да си направи играчка. Оставете го само да подбере материалите и да измисли каквото пожелае. Помогнете му ако има нужда. След това го помолете да измисли име на творението си и си поиграйте заедно с играчката. Ще видите колко много неща може да научите за своето отроче благодарение на това.

Ето и някои конкретни предложения:


Направи си сам...

Аквариум. За целта ви трябват:

Снимка: Антоанета Дойчинова- Един стъклен бъркан
- Няколко капачки (гледайте да се от по-тънките и меки)
- Бял конец или корда
- Малко камъчета
- Стръкчета зеленина
- Миди, рапанчета и пясък
- Игла

Нарисувайте малки рибки по вътрешността на капачката и ги изрежете внимателно с ножица. След това с ножицата направете два малки разреза, по един в два противоположни края на рибката, завържете с конеца или кордата и вържете на възел. След това вземете една здрава капачка и пробийте с дебела игла малки дупчици. Прокарайте през тях конците с рибите, като регулирате дължината му по желание, и ги завържете на възел или залепете с тиксо. Напълнете буркана с камъчетата, зеленината, мидите, рапанчетата и пясъка и поставете декорираната капачка. И ето, имате чисто нов аквариум с рибки! Детето ви определено може да помага активно, а след това да гледа "домашните любимци" само.


Направи си сам...

Кукла от дървена лъжица. Трябват ви:

Снимка: Антоанета Дойчинова- Една дървена лъжица
- Прежда или конци
- Лепило
- Леща или мъниста
- Цветна хартия
- Парче стар плат

Вземете лъжицата и с помощта на лепилото залепете две зрънца от леща или мъниста на мястото на очичките, като изчакате известно време преди да продължите към следващата стъпка. Докато чакате можете да изрежете от цветната хартия или да нарисувате с маркер, носа, устните и веждите и да залепите и тях. След това от преждата направете косата - изрежете едно двойно снопче и го поставете от задната и леко към предната страна на лицето. Когато изсъхне и там лепилото, оформете прическата. От парчето плат изрежете един правоъгълник, наложете го върху лъжицата и го завържете в горната част, за да се получи рокля. Готово – имате чисто нова кукла, а защо не и куклен театър?