Дванайсетгодишният Мартин получава двойка по литература, но въпреки това иска да стане писател. Накрая се размечтава да напише и книга с едно... перо от пеликан.

Мартин е главният герой в романа на Ирина Папанчева „Перо от пеликан“. Това е и темата предизвикателство към всички деца межди 12 и 16 г., които трябва да напишат есе или кратък разказ в рамките на едноименния проект, организиран от авторката Ирина Папанчева и Зорница Москова, експерт по маркетинг и комуникации.

Крайният срок за участие в конкурса е 31 август 2012 г. Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав Ирина Папанчева, Христо Димитров - Хиндо оператор и сценарист (и редактор на „Перо от пеликан”), Жюстин Томс – водещ експерт в областта на онлайн медиите, маркетинга и PR и деветнайсетгодишната Александра Владимирова – състезател по тенис и автор на skype романа „Светослав моя любов”.

Повече информация за условията за участие в конкурса и наградите може да бъде открита в официалния блог на проекта - www.perootpelikan.net/wordpress/

„Перо от пеликан“ е не само конкурс за детско есе или разказ, а и проект, който представя по нестандартен начин все още непубликувания роман на Ирина - с използване на аудио-визуални средства, електронни комуникационни канали и организиране на събития.


Освен конкурса проектът „Перо от пеликан” включва  още интересности:
  • Създаване и поддържане на блога www.perootpelikan.net/wordpress
Блогът ще поднася тематично организирани откъси от художествени фотографии, творбите на участниците в конкурса за есе и кратък разказ, новини от проекта и публична дискусия за ролята и функциите на съвременния писател и нуждата от маркетингови стратегии и подходи за достигане до читателите му.

  • Използване на социалните мрежи
Проектът и романът ще бъдат популяризирани на специално създадени страници във „Фейсбук” и Туитър.

  • Фотографско представяне на места от романа
В секцията Градът в блога ще бъдат публикувани фотографски медитации и интерпретации на известния бургаски фотограф Борислав Пенков върху отделни преживявания, описани в текста, свързани с Бургас и неговите реалии.

  • Създаване на трейлър на книгата

Бургаският оператор, сценарист и автор Христо Димитров-Хиндо, редактор на “Перо от пеликан”, ще направи трейлър на книгата, който ще бъде разпространен във всички налични онлайн канали.

 

  • Провеждане на събития

От 29 юли до 3 август 2012 г. всеки ден ще се провеждат събития в Бургас на местата, описани в книгата – плажа, лугата, калта и езерото, включващи безплатни занимания по Йога, медитация, посещение на лугата и калта, и други нестандартни инициативи.

 

  • Провеждане на кръгла маса

В края на проекта дискусията ще излезе от онлайн пространството и ще се пренесе в реалното такова на кръгла маса в Бургас.