С навлизането ни в единадесетия месец

започнахме малко по малко да преминаваме от кърмаческата храна (която се състои от миксирани кашички и пюрета, и се приема редом с майчината кърма или адаптираното мляко) към т.нар. преходна храна.

Става въпрос за един кратък, но съществен период в храненето на бебето,

който не може да бъде прескочен. Обикновено педиатрите съветват стартът му да бъде поставен в 11-12-тия месец, а краят – с навършването на годинка и половина. Т.нар. преходна храна се въвежда постепенно, като първоначално се включва само в обедното меню, а по-късно – и във вечерното.

Какво е преходна храна?

Сами по себе си преходните храни представляват по-едро смлени (сурови или варени) плодове и зеленчуци. Такива са и месото и млечните продукти (сирене, кашкавал, извара), които вече не е нужно да бъдат напълно пасирани, а могат да бъдат поднасяни на ситни парченца.

Пълнени чушки с ориз, тиквички, мусака, пълнени домати с ориз и кайма, картофено пюре със сирене, миш-маш, пилешка крем-супа, спагети, както и настъргани плодове са една малка част от възможностите за приготвяне на преходната храна.

Да не забравяме,

че преходните ястия се комбинират с кърмаческата храна и майчиното мляко и са само част и допълнение към менюто. Въвеждането на преходната кухня, също както при захранването, трябва да става плавно – от три-четири лъжички в първите дни, постепенно да се увеличава, докато пасираната храна напълно бъде заместена от нея. Това обикновено се случва около годинка и половина, когато детето вече е напълно готово за т. нар. обща храна.

Ролята на този период е да помогне на мъничкия организъм

при постепенното му привикване и усвояване на по-едрите частици. Малка, но съществена подробност е подготовката за консумация на суровите плодове и зеленчуци да включва обезателно обилно измиване, обелване и достатъчно фино настъргване. Така със сигурност ще избегнем опасността от стомашно-чревни разстройства и от дискомфорт на нежното чувствително стомахче.