Винаги ще съществува дебат между собствениците на котки коя порода е по-мила и дружелюбна. И винаги всеки ще казва, че неговото гардже е най-хубаво. С безпристрастната задачата да открият най-любвеобилните породи мъркащи, се заели група от специалисти в областта – ветеринари и наблюдатели на котешкото поведение. Ето какъв е резултатът:

1.    Абисинска котка абисинска котка
Това е котка, която няма как да не забележите – има отличителни черти, неземна красота и е много отзивчива. Оранжевата или почти червеникава на цвят козина е къса, но много мека. За разлика от повечето представители на котешкия свят, абисинката котка обича водата. Дори нещо повече – тя е отличен плувец. Повечето притежатели на тази порода твърдят, че е изключително интелигентна. Това, което всички казват обаче е, че никога не са виждали по-привързана и лоялна към стопанина си котка от абисинската. За жалост породата е изключително рядка, а и дори да я намерите, е много скъпа.

 

екзотична късокосместа2.    Екзотична късокосместа котка
Екзотичните късокосмести котки са всъщност роднини на персийските, с разликата, че козината им е по-къса. Това пък означава, че поддръжката и почистването вкъщи е много по-лесно от нейните персийски роднини. Екзотичните късокосмести котета са наследили и в много по-големи дози нежното, приятелско отношение и мек характер от персийките.

 

3.    Бирманска коткабирманска котка

Личните качества и отношението на бирманската котка към околния свят синхронизират изцяло с нейния стопанин. Това определено е котка, която изключително много обича хората и страда, когато трябва да се раздели дори и за малко със собственика си. Бирманските котки са порода, която няма да се измори да чака стопанина да се прибере у дома, и да започне да му се радва и умилква. Те са изключително любопитни, но за сметка на това са една от най-интелигентните мъркащи.

 

мейн куун4.    Мейн Куун
Тази порода се характеризира с дългата си козина и натура, наподобяваща тази на домашната късокосместа котка. Тя е общителна и много спокойна, бързо се сприятелява с всички членове на семейството. Да не говорим, че в природата няма капка агресия и лоши чувства. Освен това е и изключително пъргава, с което си е спечелила славата на една от най-добрите котки по отношение на ловенето на мишки и плъхове.

 

5.    Манкс манкс
Най-известният и разпространен факт за тази порода е липсата на опашка, или в някои от случаите на съвсем къс израстък. Въпреки това са много атлетични – имат изключително силни задни крака, което им позволява да развиват висока скорост за кратко време, както и да скачат до неподозирани височини. И за тази порода е характерно силното привързване към собственика и дружелюбната натура. С нея можете да имате проблеми, ако се местите в друго жилище – манкс трудно се приспособява към нови условия.