Интервю с доц. д-р Иван Костов
I-ва САГБАЛ "Света София"
Мобилен тел.: +359 886 398703
e-mail: dr_kostov(at)mamatatkoiaz.bg

Мама, татко и аз: Мога ли да пътувам?

Доц. Д-р Иван Костов: Разбира се, бременната може да пътува, ако бременността не е усложнена. Бременността е едно физиологично състояние. Бременната жена не е болна, тя е здрава жена в състояние на бременност. Разбира се, в началните срокове на бременността, първите седмици, не е добре да се пътува с кола, когато има много вибрации, много тръскане. Все пак знаем, че голяма част от спонтанните аборти стават в първите 8-10 седмици. Затова лично аз на моите пациентки не препоръчвам продължително време да пътуват с кола.


По отношение на пътуването, нормално е и вече в края във финалната фаза на бременността, последния месец, последните 40 дни пак да не се пътува предвид това, че вече очакваме и раждането и никога не знаем точно кога то ще се случи, ако е нормално раждане. Така че може да кажем, да дефинираме един период с пътуването – между 12 седмица и 35 седмица. Тези 23 седмици, тези 5 месеца бихме могли да кажем, че са най-подходящи за пътуване. Все пак трябва да отчитаме и фактите - до къде се пътува, до коя точка на света – има ли там лекарско обслужване? С какво се пътува – с кола, със самолет, с влак и т.н.? Това са все важни неща, които жената би трябвало да се консултират със своя гинеколог.

Мога ли да отида на море?

Доц. Д-р Иван Костов: Да, разбира се, защо не!? Стига да се отчита фактът, че бременната жена би могла получи някаква вагинална инфекция, ако водата не е чиста. Ако въобще се къпе в морето. Трябва да знаем, че жената винаги трябва да бъде добре хидратирана, да пие много вода, да не стои продължително време на слънце. Това са важни неща, които бременната трябва да спазва.

Мога ли да спортувам?

Доц. Д-р Иван Костов: Жената може да спортува особено в по-ранните срокове на нормално протичаща бременност. Подчертавам отново само при не усложнена бременност, стига това да не е свързано с вибрации, с тръскане, за да не се дразни матката и по този начин да предизвикаме контракции.


Мога ли да правя секс?

Доц. Д-р Иван Костов: Да. Ако не е усложнена бременността, разбира се, че може да прави секс.

Трябва ли да се подлагам на гинекологичен преглед?

Доц. Д-р Иван Костов: За този въпрос мисля, че отговорът е ясен. Всяка интелигентна жена би трябвало да се подложи. Има стандартен пакет от гинекологични изследвания в началото на една бременност, както и проследяването на цялата бременност е редно да се направи от специалист акушер-гинеколог.

Как да се храня?

Доц. Д-р Иван Костов: Отново трябва да се измери боди-мас индекса в началото на бременността. Добре е бременната да не напълнява повече от 13-14 килограма по време на цялата бременност, защото след това трудно се свалят тези килограми. Разбира се, диетата трябва да бъде балансирана, богата на белтъци, на витамини, на естествени витамини. Да не забравяме микроелементите, на минералите, това са много важни детайли от диетата на бременната. Изключително важно е храненето по време на бременността. Отново препоръчвам всяка бременна да си направи диета чрез консултация със собствения акушер-гинеколог, който и следи бременността.


Какви лекарства мога да приемам по време на бременност?

Доц. Д-р Иван Костов: По отношение на лекарствата, които се приемат по време на бременност отново задължително консултация с акушер-гинеколог по отношение на всяко едно лекарство. Това е изключително важен момент с приемането на лекарства по време на бременност.


И най-накрая един въпрос, който задават често жените е - Как да родя по нормален път или с цезарово сечение?

Доц. Д-р Иван Костов: Най-природосъобразният начин разбира се е по нормален път. Много жени избират цезаровото сечение - то е свързано с определени рискове. Става дума все пак за оперативна намеса. Рисковете касаят най-вече майката. Като цезаровото сечение би могло да бъде и по желание. В България това е прието. Но аз лично препоръчвам цезаровото сечение да се прави само, когато има индикации от страна на майката или на плода, или на двамата. Все пак отбелязвам, че в годините броят на цезаровите сечения в България се качва и това може да се обясни до голяма степен и с комерсиални подбуди от страна на лекарите, които искат по-малко време да им бъде ангажирано и да не поемат твърде голям риск с нормалното раждане.


Материалът е подготвен от семейния портал mamatatkoiaz.bg