Учени от Американския национален институт за детско здраве и човешко поведение, стигнаха до заключение, че родителите, които познават средата и приятелите на детето си, имат много по-голям шанс да им помогнат да преодолеят социалния „натиск” от идеята, че е модерно да се пушат цигари.

Проучването потвърди, че колкото по разпространено става пушенето сред младите, толкова по-вероятно е вашето дете също да пропуши. Въпреки това децата, които са социално компетентни, имат способността да упражняват контрол върху самите себе си, зряла и адекватна преценка и чиито родителите наблюдават и се интересуват от техния социален живот, е по-малко вероятно да пропушат.

Защо намесата на родителите е ключова?

Дългогодишни изследвания показват, че социалната среда и родителите оказват еднакво силно влияние върху това дали ще пропуши или не един тийнейджър. Което значи, че ако родителите се постараят тяхното влияние малко повече да наклони везната, то те ще имат шанс да предотвратят едно евентуално пропушване на детето си. Това, което не е ясно обаче е – дали ефектът от социалният натиск, „принудил” детето да пропуши, е повлиян от други фактори, като намесата на родителите, умението на детето да се адаптира към училище или социалната му компетентност.

Така или иначе, резултатът от изследването е категоричен – ако родителите се интересуват повече от средата на децата си, без да ги карат да се чувстват като „под лупа”, а просто проявяват приятелки интерес, много повече биха могли да повлияят над пропушването на своя тийнейджър.