Конецът за зъби е тънка, мека и много фина нишка, която се използва за премахването на остатъци от храна и плака между зъбите. Доказано е, че използването само на четка без конец не може да доведе до почистването на повече от 60% от зъбите. Въпреки това е от изключителна важност конецът за зъби да се употребява правилно. В противен случай обратното може да доведе до нараняване и инфекции на венците. И тъй като детските венци са много по-деликатни и лесно нараними, това правило важи с още по-голяма сила за тях и техните родители! Ето защо те трябва да бъдат много добре запознати с тънкостите при всяка една от стъпките при използването на конец, докато обучават или помагат на своите малчугани да използват конец при почистването на зъбките си.

Стъпки при почистването на детските зъби с конец

1. В началото откъснете около 40-50 см конец (при малки деца е възможно да се ползват и държатели)
2. След това навийте конеца между двата си средни пръста. Ако си служите с дясната ръка – по-малко на левия, отколкото на десния. С помощта на показалците насочвайте конеца в правилната посока. Използвайте предно-задни (външно-вътрешни) движения за въвеждане конеца в междузъбното пространство до достигането на венечната бразда.
3. Движете конеца внимателно и нежно без голям натиск и силови движения.
4. След това притиснете с двата си пръста конеца към повърхността на единия зъб в междузъбното пространство и извършете остъргващо движение като същевременно изтегляте конеца нагоре. Когато приключите, отпуснете малко конец от пръста, на който имате повече и го навийте на този с по-малкото, за да може да почистите съседната повърхност с чист конец.
5. Поставете конеца по същия начин като в началото, в същото междузъбно пространство, и повторете остъргващото движение.
6. Продължете, докато не почистите всичките повърхности на зъбите.

 


 
И още някои златни правила при почистването на детските зъби с конец

Почистването на зъбите с конци в детска възраст задължително трябва да се извършва от родителите, докато не се убедят, че детето им е достигнало възраст, в която само би могло да почиства зъбките си. Добре е това да става поне до 7 години. При малките деца почистването е препоръчително да се извършва 1-2 пъти в седмицата, докато при възрастните и по-големите – 1 или 2 пъти дневно. Ако в началото на почистването с конец венците на детето започнат леко да кървят, родителите не бива да се притесняват. Това е напълно нормално, особено ако манипулацията се извършва за първи път. В случай че кървенето не спира и продължава при всяко следващо почистване, детето трябва да посети зъболекар.