Профилактиката е една от основните грижи и отговорности към домашния любимец.

Съществуват доста опасни и неприятни болести, които можем да избегнем ваксинирайки и обезпаразитявайки в нужните срокове кучето или котето. Ваксинацията се прави веднъж годишно и цената и към днешна дата е доста ниска, като се има предвид в какви разходи ще потънете, ако се наложи да лекувате дълго време любимеца си от коварна заразна болест. При това - без 100% гарантиран успех.

Кога да започнем?

Ваксинации

Веднага след раждането кученцето/котенцето забозава и поема коластра, която съдържа 90 – 97% майчини антитела. Те защитават малкото за известен и не много дълъг период от време. Постепенно количеството на антителата намалява и не е достатъчно, за да предпази мъничето от заразните заболявания. Този период за кучето е около 40-ия ден след раждането, а за котката около 60- ия. Това е моментът,в който трябва да стартира ваксинационната програма на кучето/котето. След това ветеринарният лекар ще ви запознае подробно със схемата на ваксинация на вашето животинче. Обикновено се поставят 3 ваксини, през определени интервали от време, така че когато кученцето е на 3 месеца вече може да излиза на разходки.

Има и някои особености в схемите – кога се поставя ваксината против бяс и някои други ваксини, извън стандартните схеми.

Оттук нататък е необходимо посещение при ветеринарния лекар ежегодно за имунизация. Нека обърна внимание на няколко мита.

Първият е, че кучето няма нужда да се ваксинира след петата година. Напълно погрешно! Не е вярно, че с годините кучето придобива траен имунитет към заболяванията, срещу които се ваксинира. Имунитетът, който създава ваксината трае точно 1 година. Просрочите ли този срок кучето ви е незащитено. С напредването на възрастта имунната система отслабва и животното става по-податливо на заболявания. За съжаление имам примери на възрастни животни заболели необратимо от инфекциозни заболявания.

Вторият мит е, че котката може и да не се ваксинира никога,защото не излиза и не контактува с други животни. Котката може и да не излиза, но ние ходим къде ли не и с обувките си бихме могли да внесем купища зарази. Достатъчно е едно любопитно подушване на обувката ви, за да се зарази с нещо неприятно.

Трети мит – Дворните кучета нямат нужда от ваксини, те са калени, освен това седят вързани и не напускат рамките на двора. Да, но през двора минават котки, мишки, плъхове, а те биха могли да бъдат преносители на заразни заболявания (дори само чисто механично).

Ваксината ще защити кучето ви от някои вирусни и бактериални заболявания.

Гана, парвовироза, вирусен хепатит, аденовирусен ларинготрахеит и бяс са вирусните болести, а лептоспирозата е бактериално заболяване.

Първите две бих нарекла най – опасни, силно заразни и тежко протичащи.Често изходът е фатален или пък остават трайни последици в организма на кучето. Колкото до беса – вярно, много малко вероятно да се случи, особено в града, но не е изключено.А случи ли се изходът е само един...

Лептоспирозата не е за подценяване, особено, ако кучето се използва за лов или пък правите чести разходки в природата. Тогава е добре да ваксинирате два пъти годишно само срещу лептоспироза.

При котките ваксините предпазват от Панлевкопения, Ринотрахеит, Калицивироза, Хламидии и Бяс. Съществуват и съвсем нови ваксини, предпазващи от  вирусна левкемия при котките.

Панлевкопенията е заболяване, което се причинява от вирус причинетел на парвовирозата при кучето. Ринотрахеитът и Калицивирозата са неприятни заболявания на дихателните пътища, често засягащи и очите, понякога дори с необратими последици.

От изброените болести само лептоспирозата и беса представляват опасност и за човека.

Вътрешно обезпаразитяване

Елементарна манипулация, която можете да правите сами в къщи (освен, ако нямате котка звяр).

Профилактичното обезпаразитяване ще “прогони” някои натрапници от организма на  любимеца ви, а именно различни представители на кръглите и плоски червеи( или казано по – лесно -  глисти и тения). Препоръчителното обезпаразитяване се прави на всеки 3 месеца. Не би навредило и по – често такова, още повече, че на пазара има много качествени и пречистени препарати. Ако имате малко дете не се притеснявайте да давате таблетка  на по – кратък период.

Много животни приемат трудно таблетките и това мероприятие се превръща в истински ужас и за двете страни-даващата и приемащата. Вече съществуват удобни форми за вътрешно обезпаразитяване, чрез накапване на малко количество течност върху гърба на кучето или котката.

Външно обезпаразитяване

Външните паразити (основно бълхи и кърлежи) са неприятни дразнители, които освен да предизвикат сърбеж и и дискомфорт, могат да бъдат причина и за неприятни болести. Кърлежите  биха могли да бъдат преносители на леймска болест,ерлихиоза и бабезиоза, а бълхите освен да причинят дерматит, могат да пренесат и вид кучешка тения, неопасна за човек.